Почињу радови на санацији и рестаурацији споменика Вуку Караџићу

Нема коментара Share:

07.11.2022.
Завод за заштиту споменика културе је саопштио да данас почињу радови на санацији и рестаурацији споменика Вуку Стефановићу Караџићу, тачно на дан када је свечано откривен у присуству градских званица и становника Београда пре 85 година.

После великих и успешних реконструкција Споменика победнику и Споменика захвалности Француској, стручна служба Завода за заштиту споменика културе града Београда прво је израдила идејни пројекат санације и рестаурације споменика Вуку Караџићу у 2019. години, а Град је за ову годину определио средства за извођење радова у висини 11 милиона динара, чиме су се стекли услови да почну радови.

Завод за заштиту споменика културе града Београда је израдио идејни пројекат санације и рестаурације споменика Вуку Караџићу, с обзиром на то да се споменик налази у изузетно лошем стању. Приликом претходне обнове из 1995. године, која је извођена у склопу хитних радова на изградњи станице подземне железнице, подземне гараже и уређења ширих парковских и надземних партерних површина, бронзана скулптура споменика није третирана на адекватан начин, а за облогу постамента употребљен је камен лошег квалитета. Услед изложености негативном утицају атмосферилија дошло је до рапидног пропадања како скулптуре тако и постамента.

Планирани радови на споменику обухватају две фазе. Прва фаза представља санацију и рестаурацију бронзане скулптуре, док се друга фаза односи на радове на постаменту. Прва фаза радова почиње 7. новембра и подразумева скидање бронзане скулптуре. Скулптура ће бити пренета у атеље Зорана Кузмановића. У оквиру радионичког простора, скулптура са споменика Вуку Караџићу ће бити санирана и конзервирана. Рок за завршетак извођења радова на санацији и рестаурацији споменика је до 120 дана.

Споменик Вуку Караџићу припада групи репрезентативних и монументалних јавних споменика подигнутих заслужним личностима српског народа. Због својих културно-историјских вредности споменик је утврђен за културно добро решењем Завода за заштиту споменика културе града Београда из 1965. године, наводи се у саопштењу ове установе.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радно време Велетржнице Београд за време државног празника

Следећа вест

Одложени радови у Гроцкој

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *