Централном државном церемонијом обележен Дан примирја у Првом светском рату

Нема коментара Share:

11.11.2022.
Заменица градоначелника Београда Весна Видовић положила је венац на спомен-костурницу бранилаца Београда 1914-1918, у оквиру централне државне церемоније поводом Дана примирја у Првом светском рату.

У име Владе Србије венац је положио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић. Венце су положили представници Војске Србије, дипломатског кора, војни изасланици, као и представници борачких удружења и удружења грађана. Церемонији су присуствовали и представници Српске православне цркве.

Весна Видовић је истакла да нико од савезника није имао страховите губитке попут Србије.

– У Првом светском рату изгубили смо процентуално више од 50 одсто мушког и око 30 одсто укупног становништва. Београд, који је дуго био на првој линији фронта, почетком Првог светског рата имао је, по проценама, око 90 хиљада становника, а крај рата дочекао је са свега око 10 хиљада. Наш град је био поприште прве битке у Великом рату и највише је рушен и најжешће брањен град у Европи. Једанаестог  новембра 1918. су силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат. Данас се Дан примирја обележава у исто време у свим главним градовима држава победница, попут Француске, где је национални празник, али и Велике Британије, Италије, Русије, САД… – рекла је Весна Видовић.

Она је нагласила да је у до тада  невиђеном, најстрашнијем сукобу који је свет видео, према подацима Конференције мира у Паризу, Србија је изгубила 1.247.435 људи, односно готово 30 одсто становништва које је имала по попису из 1914. одине.

– Дан примирја у Првом светском рату се, као државни празник, у Србији обележава од 2012. године. Можемо да се поносимо што смо потомци војске која је најстрашније страдала и иако измучена показала своју моћ и храброст у Великом рату – поручила је заменица градоначелника.

Министар Селаковић је изразио задовољство због прилике да присутне поздрави у име председника Александра Вучића, председнице Владе Ане Брнабић и Владе Србије.

– Данас обележавамо Дан примирја у Првом светском рату којим је завршено једно од највећих крвопролића савременог доба. Поносно стојимо на овом месту, као припадници народа који је највише страдао у Првом светском рату, када се има у виду број становника пре и после рата. Победа нам није поклоњена, већ смо се уз помоћ савезника за тријумф крваво изборили. Србија без те победе данас не би постојала или не би постојала у данашњим границама – рекао је Селаковић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Обележен Дан примирја на Француском војном гробљу

Следећа вест

Позив добровољним даваоцима крви

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *