Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

Нема коментара Share:

05.12.2022.
Међународни дан особа са инвалидитетом проглашен је 1992. године Резолуцијом 47/3 Генералне скупштине Уједињених нација и обележава се широм света 3. децембра. Обележавање има за циљ да промовише разумевање питања инвалидитета и мобилише подршку за достојанство, права и добробит особа са инвалидитетом.

Међународни дан особа са инвалидитетом је ове године посвећен теми „Трансформативна решења за инклузивни развој: улога иновација у стварању приступачнијег и праведнијег света”. Овим поводом градска секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић присуствовала је премијерном извођењу инклузивне представе „Београд кроз векове”.

Удружење „Маска”, у партнерству са КУД-ом „Луче”, реализовало је програм, а уз финансијску подршку Секретаријата за социјалну заштиту. Оригинални сценарио и режију потписао је Ђорђе Макаревић. Млади и талентовани уметници са различитим сметњама у развоју имали су прилику да покажу свој таленат и креативност кроз различите позоришне жанрове на различите теме. Аутор илустрације за програм и плакат је момак са аутизмом. У представи је учествовало дванаест особа са различитим сметњама у развоју, осам професионалних играча који су подршка на сцени. 

– Овај пројекат има за циљ да кроз уметност као универзално средство комуникације направи мост изнеђу осетљивих група и шире друштвене заједнице. Прихватање различитости и увећање обима приступачности један је од важних задатака који је пред свима нама. Зато је важно да на томе радимо сви заједно како би Београд био град без баријера за сваког човека – рекла је секретарка Александра Чамагић. 

Град Београд ће и убудуће високо на лествици приоритета тежити ка унапређењу положаја особа са инвалидитетом, у жељи да достигнемо ниво једнакости који ће омогућити њихово независно функционисање. 

– Сви заједно морамо бити савезници у тој борби јер инвалидност наших суграђана и комшија је ствар свих нас – закључила је секретарка Александра Чамагић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Удвостручена уштеда енергије у општинским службама Земуна

Следећа вест

Током викенда бесплатно одношење кабастог и електронског отпада

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *