Купујте јелке са бусеном

Нема коментара Share:

12.12.2022.
Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” и ове године за новогодишње и божићне празнике има у понуди јелке са бусеном, најављено је из овог предузећа.

У понуди су две врсте новогодишњих јелки – смрча (Picea abies) и Панчићева оморика (Picea omorika) које суграђани могу купити у расадницима овог предузећа у улицама Војводе Степе 405 и Марије Бурсаћ бб у Земуну.

Радно време расадника је радним данима од 7 до 15 часова, а за продају јелки биће отворени и у суботу, 17. и 24. децембра, од 7 до 15 часова.

ЈКП „Зеленило – Београд” и ове године апелује на грађане да купују јелке са бусеном, јер тиме утичу на заштиту животне средине и спречавање сече младих стабала четинара.

У периоду док трају празници и док јелке буду украшавале домове суграђана, потребно је повести рачуна о неколико важних ствари које ће помоћи да садница и после празника буде у добром здравственом стању.

Како би се јелка што боље одржала у собним условима, током празника потребно је да се редовно прска водом, као и да се редовно залива одстајалом водом собне температуре. Влажност супстрата треба одржавати умереном.

Приликом кићења јелке треба водити рачуна о украшавању њеног врха, како се он не би поломио или оштетио. Један од начина да се сачува врх јесте да се уз врх постави неки штапић или оловка, па тек онда украс. Јелку такође не треба поставити близу грејног тела, јер то може изазвати опадање четина. Уколико постављате светлеће елементе, препорука је да се класичне лампице замене ЛЕД светлима.

Када прођу празници, дрво не треба одмах износити напоље на место садње, већ је потребно да се обезбеди период прилагођавања. Најбоље би било да се јелка остави неколико дана у ходнику или просторији која се не греје, а после овог периода да се посади на предвиђено место. Садња се врши када земља није замрзнута, односно када спољна температура није испод нула степени Целзијуса.

Уколико се јелка сади у дворишту, треба имати на уму да ће она у наредним годинама израсти у високо дрво, па зато пажљиво треба одабрати место за садњу. Такође, важно је да садница не буде засађена сувише близу објекта, а уколико не постоји адекватно место за садњу, јелку грађани могу донети у расаднике „Зеленила” где ће бити посађене на унапред планираним површинама у граду.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Нови асфалт у земунском насељу Грмовац

Следећа вест

Без воде потрошачи у Улици браће Ковач на Вождовцу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *