Положени венци на споменик Карађорђу

Нема коментара Share:

13.12.2022.
Поводом обележавања Дaнa oслoбoђeњa бeoгрaдскe вaрoши у Првoм српскoм устaнку, члан Градског већа Вук Мирчетић положио је данас венац на споменик Карађорђу на Светосавском платоу.

– У богатој историји Београда и Србије постоје дани који заслужују да их памтимо. Почетак ослобођења Београда у Првом српском устанку, који данас обележавамо, свакако је један од њих. Данас одајемо почаст и сећамо се свих наших предака који су своје животе дали у борби за слободан Београд. Слава им – рекао је Мирчетић.

После двоипогодишње опсаде, 12. децембра 1806. године, најхрабрије чете Милоја Петровића и Узун Мирка Апостоловића успеле су да овладају београдским бедемом код Сава-капије, затим Варош-капијом, и најзад Стамбол-капијом, где је погинуо легендарни војвода Васа Чарапић, командант Грочанске нахије. Истог дана српски устаници су ослободили београдску варош.

Устаници су у вароши затекли велики ратни плен, а Турци су се затворили у градску тврђаву на Калемегдану. Београдски заповедник Сулејман-паша није могао дуго да издржи опсаду, па је почетком јануара 1807. године заузета и београдска тврђава.

У борби за ослобођење Београда учествовало је дванаест хиљада устаника и добровољаца.

Венац и цвеће данас су положили и представници бeoгрaдскe пoдружницe Зaдужбинскoг друштвa Oрaшaц „Први српски устaнaк” и прeдстaвници Удружeња бораца 6. и 35. личкe дивизиje Бeoгрaд.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Представљен пројекат за бригу о здрављу стабала на Савском венцу

Следећа вест

Обележено 105 година школе „Вељко Рамадановић”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *