Положени венци поводом обележавања 108. годишњице Колубарске битке

Нема коментара Share:

15.12.2022.
Централном државном манифестацијом данас је у Лазаревцу обележена 108. годишњица славне Колубарске битке. Венце у крипти Храма Светог великомученика Димитрија и на Споменик српском ратнику положили су члан Градског већа Јован Јокић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић и председник општине Лазаревац Бојан Стевић. Почаст страдалима у једној од највећих битака у Првом светском рату одали су и представници ресорних министарстава, Војске Србије, представници дипломатског кора, као и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Јован Јокић је у изјави за Беоинфо подсетио на важност сећања на ову херојску битку и поручио да је наш народ увек био на страни победника, чиме треба да се поноси.

– Младе генерације треба да уче о нашој славној прошлости. На овом месту похрањени су посмртни остаци српских и аустроугарских бораца, а то много говори о величини нашег народа. Храм Светог великомученика Димитрија саграђен је на месту спомен-костурнице, која представља споменик културе од изузетног значаја – рекао је Јокић.

Министар Селаковић је подсетивши на историјске податке из периода Колубарске битке нагласио да се данас пред храмом клањамо нашим прецима који су нас научили да слобода и мир немају цену. 

– Научили су нас да слободу и мир чувамо и да данас после 108 година од Колубарске битке Србија зна да мора да буде промишљена, да води политику која чува и брани мир, стабилност и слободу свога народа. С поносом и поштовањем се сећамо наших храбрих предака који су се за исту такву Србију борили пре нешто више од једног века. Наши преци су нам оставили највећи дар, дали су нам слободу, на нама је да слободу чувамо и да нашој деци и будућим генерацијама у аманет оставимо Србију поштовану, јаку, стабилну, уважену и свету, која ће увек чувати свој народ ма где се он налазио – поручио је Селаковић.

Бојан Стевић навео је да се на данашњи дан слави велика победа обичног српског војника, домаћина, сељака, који је вођен генералом, а касније војводом Живојином Мишићем. 

– Ово је прилика да се присетимо свих страхота рата и да из тога извучемо поуке за наше даље поступке. Колубарска битка и храм са спомен-костурницом нас обавезују да чувамо успомену на херојство, жртву и љубав према слободи. Слободу морамо чувати, хвала им – истакао је Стевић.

Споменик српском ратнику подигнут је 1994. године на 80. годишњицу Колубарске битке. Аутор споменика је српски вајар Драган Николић, а на постаменту пише „За краља и отаџбину са вером у Бога. Слава српским ратницима 1912–1918”.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Шапић: Од понедељка почиње подела поклон-ваучера свим предшколским и школским установама

Следећа вест

Новогодишњи пакетићи за малишане у општини Гроцка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *