У сусрет дану посвећеном позоришном животу Земуна

Нема коментара Share:

16.12.2022.
Под покровитељством Градске општине Земун, посленици позоришне уметности, али и културног живота Земуна, 17. децембра обележиће Дан посвећен позоришном животу Земуна. Повод за обележавање овог датума су два и по века од рођења оца српског театра Јоакима Вујића, два века од прве Јоакимове позоришне представе одигране у Земуну, 140 година од оснивања прве позоришне институције у Земуну – Земунског српског добровољног позоришног друштва, 225 година откако је Викентије Ракић из Земуна увео црквену драму у српску књижевност, 220 година од извођења једне од првих црквених драма код Срба, аутора Јеврема Секулића из Земуна, под називом „Христов гроб” и 110 година од оснивања прве приватне домаће опере, чији је власник и оснивач био оперски певач Земунац Жарко Савић, под називом „Код Булевара”, а која се налазила у згради коју наши савременици памте као биоскоп „Балкан”.

У знак пијетета према оснивачима Земунског српског добровољног позориштног друштва, у 10 часова биће положено цвеће на споменик који се налази на Земунском гробљу, а затим ће цвеће бити положено у 11 часова код спомен-плоче Јоакиму Вујићу, која се налази на фасади парохијског дома Николајевске цркве у Земуну, Његошева 43.

У галерији Канцеларије за младе Градске општине Земун, Косовска 9, с почетком у 12 часова биће отворена изложба и одржана промоција књиге аутора др ум. Милована Здравковића под називом „Позоришни живот Земуна, утицај на позоришни живот Срба”. Изложбу ће отворити познати сценограф академик Миодраг Табачки, а учесници промоције књиге су секретар Градске општине Земун Марко Јанковић, историчарка уметности Александра Дабижић, директорка Музеја позоришне уметности Србије Весна Буројевић, уредник РТС издаваштва Драган Инђић, театролог Радомир Путник, театролог и рецензент Александра Милошевић, глумци Брака Пујић и Бошко Пулетић. Модератор програма је глумица Весна Станковић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Позоришне представе овог викенда на Чукарици

Следећа вест

Публикација о Музеју афричке уметности на арапском језику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *