Завршен пројекат о стању стабала на Савском венцу

Нема коментара Share:

16.12.2022.
Секретаријат за заштиту животне средине 2020. године покренуо је пројекат у сарадњи са Институтом за шумарство „Унапређење стања животне средине на територији града Београда давањем предлога мера за унапређење здравственог стања стабала и садњу садница у двориштима јавних установа – ГО Савски венац”. Реализација пројекта завршена је ове године.

Предмет пројекта је оцена стања стабала и допринос њиховом бољитку предлозима мера са циљем унапређења животне средине на територији Београда, конкретно на Савском венцу. Стабла која су била предмет овог пројекта налазе се на јавним површинама, а њима не управља ниједно јавно предузеће које послује на територији Београда. За потребе пројекта дефинисани су интерни полигони парцела, којих има 75.  Број стабала на парцелама, чији су подаци геореференцирани (тачна позиција стабла, виталност и здравствено стање) и на основу којих је допуњен постојећи ГИС зелених површина, износи 9.279, саопштено је из Секретаријата за заштиту животне средине.   

Парцеле с највишим уделом стабала су Комплекс краљевског двора, здравствене установе Клиничког центра Србије и Београдски сајам. Структура врста према заступљености је таква да највеће учешће имају црни бор, тиса и дуглазија.

Сумирањем резултата добијених анализом здравственог стања и виталности стабала методом ВТА (општа просечна оцена виталности 3,66, општа просечна оцена декоративности 3,47, општа просечна вредност учешћа оштећених стабала 19,71 одсто, општа просечна вредност учешћа оболелих стабала 18,40 одсто), може се закључити да је здравствено стање стабала у границама јавних институција на Савком венцу врло добро. Установљено је и да је потребно заменити 1.600 стабала новим стаблима у што краћем року.

Такође, овим пројектом предложено је 40 нових стабала за заштиту која својим хабитусом и својом виталношћу то и завређују. Поменута стабла су висине преко 15 метара, са просечним прсним пречником око један метар. Заступљене су врсте платана, храста, таксодијума, липе, јасена, кедра и смрче. Секретаријат ће проследити податке о стаблима Заводу за заштиту природе, институцији која мора да потврди да ли и која стабла могу бити заштићена, а затим и покренути званичан поступак заштите.

Секретаријат за заштиту животне средине ће наставити с даљим радовима и на осталим општинама града Београда, а све у циљу добијања тачних података о стању зеленог фонда у урбаним деловима града, истакнуто је у саопштењу. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Дедамразијада” на Чукарици

Следећа вест

Позив суграђанима да дају крв

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *