Шапић: Ја свакако одустао не бих, али сада очекујем већу подршку медија у решавању питања приобаља

Нема коментара Share:

03.01.2023.
Волео бих да није дошло до потонућа сплава током новогодишње вечери, али сам са друге стране изузетно срећан што није било трагичних последица. Желео бих да овај догађај буде разлог за далеко већу подршку јавног мњења за оно што сам почео да радим пре неколико месеци и о чему говорим последњих годину дана, а то је увођење у ред читавог београдског приобаља, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић за ТВ Прва и ТВ Пинк.

Он се осврнуо на протесте власника сплавова, подсетивши да они не плаћају закуп, немају потребне документе, не испуњавају основне безбедносне услове, а деценијама су користили приобаље ван свих стандарда, угрожавајући притом и себе и друге.

– На седници градског парламента у октобру донели смо одлуку о уређењу приобаља, тако да ће се тачно знати како сплав треба да изгледа, које габарите треба да има и које услове треба да испуњава. Подсетићу притом да садашњи сплавови имају дозволу водних предузећа и органа за одређени број људи, али се то односи на објекте који плутају и плове, а не на оне који стоје привезани за обалу и чији је статус заправо нерегулисан. Зато смо почели од Савског шеталишта и са сто локација дошли до 28 које ће морати да испуњавају не само безбедносне, који јесу најважнији, већ и естетске и комуналне услове. Зато коначно очекујемо и већу подршку медија за оно што желимо да урадимо и то питање коначно регулишемо, легитимизујемо те објекте и обезбедимо им све потребне услове за функционисање. Што се мене тиче, свакако нећу стати, али да ли би ми било далеко лакше и да ли бих успео да далеко брже неке ствари имплементирам уз већу подршку медија, то свакако бих, и да ли би на крају од свега тога највећу корист имали Београђани, то је свима јасно – рекао је Шапић, најавивши наставак планова за преостали део Саве и део Дунава ка Земуну, али и нагласивши да то није питање које треба политизовати.

Градоначелник је указао да ће ове године бити реконструисано више од сто улица и булевара.

– Мислим да смо за протекла три месеца показали да улице могу да буду реконструисане брзо и квалитетно. Увели смо рад и ноћу и викендима како би што више избегли стварање гужви, али мора се рећи да је Београду неопходно да се многе улице освеже – рекао је Шапић, најавивши да ће се започети и са имплементацијом интерактивних огласних табли у сваком улазу зграде, како би грађани на време били информисани о свему што се планира од радова у њиховом крају.

Говорећи о новом Савском мосту, Шапић је рекао да би, по плановима републичких институција, његова градња требала да почне следеће године.

– Надам се да ће се током тих радова почети и са радовима на бушењу тунела поред Економског факултета, који треба да изађе у Булевар деспота Стефана. Паралелно ћемо на новобеоградској страни почети са продужавањем Булевара Зорана Ђинђића до Владимира Поповића, са великим кружним током, и тиме би цео тај пројекат био највећи у последњих 30 година – рекао је градоначелник.

Градски буџет, како је рекао, може да издржи бесплатне вртиће, бесплатне уџбенике за основце и средњошколце, као и ваучере од по 6.000 динара који су подељени деци Београда захваљујући пре свега рационализацији трошкова.

– Из већ постојећих средстава смо пренаменом, другачијим приоритетима, још крајем прошле године нашли новац за 45 улица које нису биле у плану да се реконструишу, нашли смо новац за ваучере, бесплатне уџбенике и вртиће, а нисмо имали нове намете за Београђане нити угрозили иједан аспект функционисања града. За све ове намене потребно је доста новца и зато није било лако донети овакве одлуке. Понављам, за све ово што смо планирали обезбеђен је новац у буџету и није потребно да се због тога ради ребаланс – категоричан је први човек престонице.

Он је поменуо и увођење „београдске картице” која би требало, како је рекао, да временом постане највреднији документ који ће грађани имати у свом новчанику. 

– Захваљујући њој моћи ће да остваре све оне погодности које им директно обезбеди Град, као што су улазак на базене или неке друге манифестације, али и да захваљујући њој грађани имају широк спектар попуста и бенефита – рекао је градоначелник. 

Шапић је подсетио и на успостављање броја 11-0-11, који ће бити јединствен број за информисање свих Београђана.

Градоначелник је изразио задовољство великом посећеношћу током новогодишње ноћи, истакавши да је испред Народне скупштине прошло више од 50.000 људи, колико их је обишло и прославу испред Београда на води.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Новогодишњи пакетићи за најмлађе суграђане општине Земун

Следећа вест

Током викенда бесплатно одношење кабастог и електронског отпада

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *