Градоначелник Шапић: Сарадња локалних заједница и јачање институција на услузи обичном човеку

Нема коментара Share:

07.12.2022.
Градоначелник Београда Александар Шапић поздравио је у име домаћина учеснике 50. скупштине Сталне конференције градова и општина, оцењујући том приликом да је овај догађај најважније окупљање представника локалних власти у нашој земљи. Јубилеј од пет деценија уводи у наредни, још већи, јер ће се следеће године обележити седамдесет година од оснивања СКГО-а, подсетио је Шапић.

– Београд је један од градова који су иницирали оснивање Сталне конференције градова и општина, а прва, оснивачка скупштина одржана је 1953. године, баш у Београду. Отада главни град активно учествује и подржава рад наше националне организације. Општине и градови најближи су грађанима и одговорни су за њихове кључне, животне проблеме, а грађани су сваког дана у прилици да процењују и вреднују наш рад – рекао је Шапић.

Београд је много пута показао да је на услузи обичном човеку, трудећи се да то из дана у дан унапређује, навео је Шапић.

– Свакодневна услуга коју пружамо грађанима некада је једнако важна као и велике инфраструктурне ствари. Уверен сам да грађани то препознају, а ми ћемо учинити све што је до нас да и у будућности на томе доследно и посвећено радимо – истакао је Шапић.

Задаци су многобројни, додао је Шапић, било да је реч о комуналним услугама, урбаном, економском и друштвеном развоју, те бризи како за велике пројекте тако и за бољи живот грађана.

– Београд као главни град располаже снажнијим могућностима и капацитетима од других локалних заједница у нашој земљи. Ипак, решени смо да стално јачамо квалитет рада наших јавних институција, те да их учинимо још ефикаснијим и ближим грађанима – навео је Шапић.

Градоначелник Београда је указао и на значај снажне сарадње са другим локалним самоуправама, али и са председником Републике, Владом, министарствима, агенцијама, јавним предузећима.

– Преко је потребно да удружено радимо на развоју локалне самоуправе у нашој земљи. Удруживањем ресурса можемо успешније да испунимо очекивања наших грађана, али и да рационално управљамо градовима и општинама. Управо с тим циљем ове године четири наша највећа града: Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац иницирали су успостављање ближе непосредне сарадње, у оквиру које можемо да поделимо искуства и разменимо праксу – рекао је Шапић.

На јубиларној скупштини СКГО-а, која се одржава на тему „Улога и значај удруживања градова и општина у развоју локалне самоуправе”, обратили су се и министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Емануел Жиофре, амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар, амбасадор Швајцарске Конфедерације Урс Шмид, а учеснике је поздравио и председник СКГО-а Горан Цветановић.

Напомена: Видео-материјал можете преузети са следећих линкова

Обраћање градоначелника:

https://wetransfer.com/downloads/0e4d6f9d042bd5f0244ce9bf0760946d20221207120230/a51ef6b6a392e23983272618d69558f620221207120231/2c768e

Покривалице:

https://we.tl/t-pPbL5Mt9Ik
Претходна вест

Никодијевић и фудбалери „Црвене звезде” улепшали Божић деци из Прихватилишта

Следећа вест

Градоначелник Александар Шапић: Брига о људима је фокус моје политике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *