Публикација о Музеју афричке уметности на арапском језику

Нема коментара Share:

14.12.2022.
Уочи 18. децембра – Светског дана арапског језика, у Каиру је из штампе изашло прво издање о Музеју афричке уметности на овом светском језику. Публикација „Под лупом – староегипатске збирке у музејима у Србији” конципирана је као тројезично издање каталога истоимене изложбе одржане у Музеју афричке уметности током 2019. године, те је уз превод на арапски објављена и српска и енглеска верзија текста. Овај значајан издавачки подухват резултат је вишегодишње сарадње Музеја афричке уметности са Националним преводилачким центром и Генералном египатском организацијом за књигу из Каира, успостављене на иницијативу Амбасаде Арапске Републике Египат у Србији. У припреми је и арапско издање музејске публикације „Египат у сећању Србије”.

У изложбеном каталогу представљени су неки од највреднијих и ретко (или никада) излагани предмети који се чувају у чак једанаест музеја Србије: Градском музеју Вршац, Градском музеју Сомбор, Градском музеју Суботица, Музеју Срема, Народном музеју Ужица, Музеју града Београда, Музеју Југославије, Јеврејском историјском музеју у Београду, Народном музеју у Београду, Републичком заводу за заштиту споменика и Музеју афричке уметности у Београду, те је ново, арапско издањe драгоцена прилика да се и египатска јавност упозна са њима.

Светски дан арапског језика установио је Унеско 18. децембра 2010. године, што је и датум који означава дан када је арапски прихваћен међу шест званичних језика Уједињених нација, а обележава се различитим догађајима широм света.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

У сусрет дану посвећеном позоришном животу Земуна

Следећа вест

Почиње „Зимски караван културе на Врачару”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *