Обележен дан посвећен позоришном животу Земуна

Нема коментара Share:

17.12.2022.
Љубитељима позоришне уметности у галерији Канцеларије за младе Градске општине Земун представљена је књига и отворена изложба под називом „Позоришни живот Земуна, утицај на позоришни живот Срба”, аутора проф. др Милована Здравковића, у издању Музеја позоришне уметности Србије и РТС издаваштва. 

Изложбу је отворио академик Миодраг Табачки, а о значају новог издања професора Здравковића говорили су секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић, историчарка уметности Александра Дабижић, директорка Музеја позоришне уметности Србије Весна Буројевић, уредник РТС издаваштва Драган Инђић, театролог Радомир Путник, театролог и рецензент Александра Милошевић и глумци Калина Ковачевић и Бошко Пулетић. 

– Земунци се поносе својим културним наслеђем, али и савременим културним животом који је заиста богат. Градска општина Земун је отворена за сваку врсту сарадње. Подржавамо и подстичемо младе да се креативно изражавају у свим видовима уметности, ту смо да промовишемо нова уметничка остварења земунских стваралаца, да реализујемо програме из области културе и учествујемо у обележавању датума као што је овај данас – рекао је Јанковић.

У знак пијетета према културним посленицима који су започели развој позоришног живота Земуна, секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић и историчарка уметности Александра Дабижић, иначе потомак глумачких породица Дабижић и Зорић, положили су цвеће на споменик оснивачу Земунског српског добровољног позоришног друштва, а затим су председник Савеза драмских уметника Србије Небојша Дугалић и глумац Бошко Пулетић положили цвеће на спомен-плочу Јоакиму Вујићу која се налази на фасади парохијског дома Николајевске цркве у Земуну.

Дан посвећен позоришном животу Земуна, 17. децембар, посвећен је позоришном животу Земуна – два и по века од рођења оца српског театра Јоакима Вујића, два века од прве Јоакимове позоришне представе одигране у Земуну, 140 година од оснивања прве позоришне институције у Земуну – Земунског српског добровољног позоришног друштва, 225 година откако је Викентије Ракић из Земуна увео црквену драму у српску књижевност, 220 година од извођења једне од првих црквених драма код Срба, аутора Јеврема Секулића из Земуна, под називом „Христов гроб” и 110 година од оснивања прве приватне домаће опере под називом „Код Булевара”, чији је власник и оснивач био оперски певач Земунац Жарко Савић, а која се налазила у згради коју наши савременици памте као биоскоп „Балкан” у Београду.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

„Варошки салон” – празнична групна изложба

Следећа вест

У сусрет дану посвећеном позоришном животу Земуна

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *