Шапић: Бесплатни уџбеници и вртићи за сву београдску децу

Нема коментара Share:

19.12.2022.
Буџет Града Београда за следећу годину обезбедиће средства за важне одлуке које се први пут реализују у Београду, као што су бесплатни уџбеници за ђаке основних и средњих школа, бесплатни вртићи, услуге социјалне заштите, постављање 101 објекта Службе комуналног реда и увођење „београдске картице”, рекао је градоначелник Александар Шапић на редовној конференцији за новинаре у Старом двору.

„Буџет бриге о људима”, како га је назвао први човек престонице, показује бригу о људима, јер значајно олакшава свакодневни живот просечној београдској породици. 

– Нове одлуке, које ће се наћи пред одборницима на наредној седници градског парламента 26. децембра, кључне су за следећу годину, а ниједна градска управа до сада их није обезбедила. За ову намену биће опредељена огромна средства, али смо добрим планирањем буџета успели да не угрозимо све оно што је до сада функционисало – рекао је Шапић.

Он је најавио да ће Град Београд следеће године покушати да реализује постављање 101 објекта Службе јавног реда и комуналне милиције. 

– Тиме ће практично сваки део нашег града имати једну своју станицу јавног реда где ће боравити наши комунални милицајци или „београдски лични бели”, који ће унети додатну безбедност и сигурност на београдске улице, као и јавни ред који нам је свима неопходан – рекао је Шапић.

Према његовим речима, Граду Београду ће у следећих годину-две дана бити потребно више стотина људи за тај посао како би ова служба заживела. У овом моменту их има око 400, а треба да их буде близу хиљаду. 

Градоначелник Шапић је најавио и то да ће од следећег 1. септембра сви београдски основци и средњошколци имати бесплатне уџбенике.

– Град Београд се одлучио да обезбеди новац за све београдске ученике и да тако растерети буџете својих суграђана. Такође, обезбеђена су и средства за бесплатне вртиће за сву београдску децу. Сматрамо да је то изузетно важна ствар која ће суштински да помогне родитељима деце предшколског узраста, јер одговорна градска управа треба да води бригу о својим грађанима – казао је Шапић.

Он је најавио и увођење „београдске картице” која ће омогућити многе погодности Београђанима.

– Када будемо имали „београдску картицу”, нећемо морати да делимо ваучере од 6.000 динара за сву београдску децу, са чијом поделом смо кренули данас у свим београдским школама и вртићима – истакао је Шапић и најавио ваучере и за следећу годину.  

Појаснио је да ће „београдске картице” бити персонализоване и подељене у три категорије.

– Прва категорија је намењена малолетним лицима, друга одраслим особама и трећа категорија старијим лицима од 65 година. На тај начин ћемо максимално упростити коришћење свих погодности које ћемо обезбедити Београђанима – навео је Шапић и најавио од следећег лета бесплатне термине за све градске базене, као и значајне попусте у више трговинских ланаца и привредних субјеката за кориснике „београдске картице”.

Градоначелник је рекао да ће буџетом за наредну годину свим општинама бити враћен новац и буџет из периода пре короне, тако да ће општински буџети бити већи него икада.

– Долазим са позиције председника општине и знам колико је важно да општина има ту врсту самосталности. Прошлим ребалансом, Град Београд је вратио највеће дугове општинама који су их кочили и оптерећивали. Мислим да сада општинским управама треба дати више могућности да се приближе грађанима и да буду оперативније. Такође, општинама ћемо вратити и капиталне пројекте, којих у последње две године није било, и то у вредности од милијарду и по динара – нагласио је Шапић.

Наставићемо, додао је, и са реконструкцијом улица коју смо започели у септембру, тако да ће наредне године бити уређено више од сто улица. 

Градоначелник је најавио да ће све услуге социјалне заштите постати бесплатне. Тако ће, рекао је, дневни боравци за децу са сметњама у развоју сада бити бесплатни, као и услуге персоналних асистената и геронтодомаћица. 

Градоначелник Шапић је рекао да ће буџети за спорт и културу бити већи него икада.

– Култура и спорт не могу да буду део тржишне економије. Уколико народ, град и држава не воде рачуна о својој култури и спорту, не могу да рачунају на светлу будућност – навео је Шапић.

напомена: Видео материјал са конференције за новинаре можете преузети са линка

Обраћање градоначелника:

https://wetransfer.com/downloads/5df30ec233dd91184ed362b441c278e020221219122213/97f5c4107e57180c87a9dbb03bd9017e20221219122213/22b9ed

Претходна вест

Зимски београдски ноћни маркет

Следећа вест

Редовно испирање водоводне мреже на општини Нови Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *