Заједно у борби против рака

Нема коментара Share:

02.02.2023.
Институт за трансфузију крви Србије подсетио је да се Светски дан борбе против рака обележава 4. фебруара. Наша земља је на самом врху по броју оболелих од малигнитета. Годишње обoли око 50.000 људи, а битку са овом болешћу изгуби 30.000 људи. На повећан број оболелих додатно је утицала пандемија вируса корона. Пацијентима који болују од рака коштана срж привремено није у стању да произведе довољно крвних ћелија. Због тога је потребно да примају трансфузију крви или тромбоцита. Њима је крв потребна током хируршких интервенција, као и током и након примене хемиотерапије.

Од укупне количине прикупљене крви, више од 30 одсто јединица примењује се у терапији оболелих од малигних болести. Институт за трансфузију крви Србије заједно са Удружењем пацијената за помоћ оболелима од акутних леукемија „Леука” и ове године ће фебруар посветити борби против рака позивањем свих суграђана који су здрави да учествују у акцијама добровољног давања крви и на тај начин дају допринос Светском дану борбе против рака.

Институт за трансфузију крви Србије ради сваког радног дана од 7 до 19 часова и суботом од 8 до 15 часова. План рада екипа може се видети на сајту www.itks.rs.

„Добра дела нас спајају. Учинимо заједно да они који болују од рака што пре осете радост и мир”, поручили су из ове установе.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Наставља се Зимска кампања добровољног давалаштва крви

Следећа вест

Аутомобили на леду у Младеновцу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *