Сет важних одлука из области енергетике и заштите животне средине

Нема коментара Share:

21.02.2023.
Сетом одлука из области енергетике и заштите животне средине, које су донете на данашњој седници градске скупштине, Град Београд наставља велику посвећеност овим областима. Тако је донета Одлука о успостављању система енергетског менаџмента и усвојен План за постављање подземних контејнера за селекцију отпада и рециклажу на општини Звездара, што је део десетогодишњег програма који се реализује на градским општинама. Прецизирано је да на територији општине Звездара постоји више од две стотине локација за ту намену.

Енергетска ефикасност и рационална употреба енергије је у јавном интересу Београда и од посебног је значаја за Град. Носиоци система енергетског менаџмента Града Београда су: градоначелник, Одбор за енергетску ефикасност Града Београда, енергетски менаџери и корисници јавне својине и јавних средстава који нису самостални обвезници система енергетског менаџмента. Градоначелник именује енергетског менаџера Града Београда на период од две године, наведено је у поменутој одлуци.

Представници Градске управе поднели су Извештај о реализацији локалног плана управљања отпадом за претходну годину, затим Извештај о реализованим активностима за смањење загађености ваздуха и Извештај о реализацији активности из Акционог плана адаптације на климатске промене са проценом рањивости.

Градска секретарка за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић истакла је значај транспарентности свих информација, које су из ове области стално доступне грађанима. Она је подвукла да ће се 2024. године, након израде студије изводљивости, у потпуности знати како ће се Град бавити вишком отпада који настаје као последица развоја града и како ће се он надаље користити. 

– Отпад је ресурс и користиће се у интересу грађана, а самим тим утицаће не само на бољу животну средину већ и на стандард грађана – рекла је Ивана Вилотијевић. 

На крају седнице одборници су усвојили и Одлуку о организацији и функционисању цивилне заштите, као и Одлуку о образовању јединица цивилне заштите опште намене и специјализованих јединица цивилне заштите за узбуњивање на територији Београда, те Извештај о раду Службе за централизоване јавне набавке и контролу јавних набавки за прошлу годину.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Скупштина града дала сагласност за раскид уговора с „Кенткартом”

Следећа вест

Помоћ за избеглице из Украјине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *