Шапић: Усвојене одлуке мењају квалитет живота Београђана

Нема коментара Share:

22.02.2023.
На јучерашњој седници Скупштине града усвојене су одлуке од великог значаја за живот Београђана, међу којима су најважније оне које се тичу разраде друге фазе прве линије будућег метроа, новог пешачко-бициклистичког моста, увођења „београдске картице” и преузимања наплате карата у јавном превозу од стране Града, изјавио је градоначелник Александар Шапић гостујући на ТВ Пинк.

Он је нагласио да је коначно завршен формални део у вези са првом линијом, чиме су се стекли услови да се прецизно дефинишу будуће станице метроа.

– Било је неопходно да се на седници донесе ова одлука како би се кренуло са наручивањем те велике машине „кртице”, која се посебно прави јер не постоји типска за изградњу сваког метроа. За сада иде све по плану и очекујемо да 2030. године обе линије метроа буду завршене. Метро све више постаје наша реалност која мења перцепцију саобраћаја у Београду – рекао је градоначелник.

Веома важан пројекат посебно за становнике Новог Београда је изградња пешачко-бициклистичког моста од новобеоградских блокова до Аде Циганлије. 

– Донели смо план на основу кога можемо да кренемо у пројектовање тог моста и очекујем да се то до краја године и заврши. Сигуран сам да ће овај мост много променити свакодневни живот Новобеограђана – рекао је први човек наше престонице.

Говорећи о увођењу „београдске картице”, Шапић је подсетио на добро искуство које је као некадашњи председник општине Нови Београд имао са увођењем „новобеоградске картице” коју данас користи око 60.000 становника ове општине.

– „Београдска картица” имаће три категорије – деца, одрасли и пензионери. Биће персонализована, са „кју-ар” (QР) кодом, и постојаће сајт где ће моћи да се прате сви попусти које обезбеђујемо. Желимо да то буде документ који ће се користити свакодневно и који ће Београђани чувати у новчанику јер им доноси значајне уштеде и повољности – рекао је градоначелник.

Када је реч о јединственом броју телефона (11-0-11) на који ће Београђани моћи да добију све информације, Шапић је рекао да ће становници главног града веома брзо моћи да се увере у његову ефикасност, будући да су све припреме већ у завршној фази.

Један од начина информисања биће и информативне табле са сервисним информацијама у улазима стамбених зграда, рекао је Шапић и нагласио да ће Град Београд сносити потребне трошкове.

Градоначелник је истакао да се после 2011. године наплата јавног превоза враћа у руке Града Београда. Нагласио је да је пре тог периода наплата карата у градском превозу била за 50 одсто већа него данас. 

– У то време је наплата карата била око девет милијарди динара, са курсом евра који је био далеко мањи, док је данас та наплата око шест милијарди динара. Та позиција је и олакшала раскид уговора са „Кенткартом”, јер се ни тој компанији више не исплати да послује на овакав начин. Циљ је да се у наредним месецима донесу мере, које неће бити репресивне и које ће нашим грађанима омогућити квалитетнији и ефикаснији јавни превоз – казао је Шапић. 

Градоначелник је навео и то да Град Београд покреће набавку за 101 станицу Комуналне милиције. 

– Имаћемо до краја ове године 101 нови објекат широм Београда, где ће се налазити наши „бели”, као и комунални, еколошки и грађевински инспектори. Циљ је да престоница буде безбеднија и на услузи нашим суграђанима – навео је први човек престонице и најавио расписивање конкурса за 300 нових полазника комуналне милиције. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Акција добровољног давања крви Института за трансфузију крви и ФК „Партизан”

Следећа вест

Свечано отворен 44. Међународни сајам туризма

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *