Настављају се активности на заштити локације „Зимовалиште малог вранца”

Нема коментара Share:

20.04.2023.
Представници Секретаријата за заштиту животне средине, заједно са представницима Завода за заштиту природе Србије и Удружења „Зелено плави коридори”, обишли су са воде три заштићене локације станишта птице „мали вранац” у Београду са припадницима Речне полиције Београда.

Како је саопштено из Секретаријата за заштиту животне средине, Скупштина Града Београда усвојила је Одлуку о проглашењу заштићеног станишта „Зимовалиште малог вранца”. Даном усвајања одлуке званично је почело очување веома значајног станишта ове ретке врсте птица. Простор је проглашен заштићеним подручјем као једино зимовалиште малог вранца у Београду, ради очувања природних услова и погодности локалитета. Станиште се сврстава у приоритете заштите природних вредности на подручју Европе ради обезбеђења трајне забране узнемиравања и угрожавања малог вранца као ретке и угрожене врсте птица.

Укупна површина заштићеног подручја износи 22,5410 хектара, а на њему су установљени режими заштите II и III степена.

Станиште „Зимовалиште малог вранца” налази се у оквиру међународно значајног подручја за птице (IBA) „Ушће Саве у Дунав”. Тим вредновањем је закључено да заштићено подручје подржава удео од пет до десет процената европске популације ове птице, те да је од великог значаја за очување зимујуће популације малог вранца у Београду и Србији.

Током обиласка станишта закључено је да су ове локације у стању добре очуваности и да је приоритет задржати постојеће стање, али га и унапредити, како би бројност врсте расла у наредном периоду. Почетне активности су обележавање граница заштићеног станишта постављањем табли са ознаком о заштићеном подручју III категорије и да је подручје под заштитом државе, као и организовање чуварске службе.

„Сигурни смо да ће проглашење заштите овог јединственог европског станишта врсте мали вранац допринети даљем увећању бројности јединки које зимују у нашем граду”, наводи се у саопштењу Секретаријата за заштиту животне средине.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Почетак галопске сезоне на београдском хиподрому

Следећа вест

Измена редова вожње због Побусаног понедељка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *