Представљање монографије „Архитектонско стваралаштво Јосифа Најмана” на Калемегдану

Нема коментара Share:

21.04.2023.
Завод за заштиту споменика културе града Београда најављује да ће 63. годину од оснивања, између осталих догађаја, обележити циклусом промоција најновијих научних издања. Прва у низу биће представљена монографија историчарке уметности др Саше Михајлов под називом „Архитектонско стваралаштво Јосифа Најмана”, објављена у издању Завода за заштиту споменика културе града Београда и Института за савремену историју. Промоција ће се одржати у понедељак, 24. априла, у 14 часова у Заводу за заштиту споменика културе града Београда, Калемегдан, Горњи град 14.

Како ауторка наводи у предговору, монографија је намењена научним посленицима, истраживачима и тумачима историје, архитектуре и урбанизма Београда и Србије, конзерваторима у служби заштите непокретног културног наслеђа, као и најширем кругу читалаца, познаваоца и љубитеља националне историје културе.

Јосиф Најман (Београд, 19. маја 1894 – Београд, 6. јануара 1951), српски архитекта јеврејског порекла, једна је од водећих личности на националној градитељској сцени прве половине XX века. Након Другог светског рата, који је провео у заробљеништву и принудном егзилу, вратио се у Београд где је своје професионално деловање наставио у административним архитектонско-грађевинским и комуналним структурама управе Града Београда, као и на Архитектонском факултету.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Представљање монографије „Средња Европа и Београд: архитектонски утицаји 1919–1941”

Следећа вест

Дечје музичке свечаности на Новом Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *