Приказ способности Војске Србије ГРАНИТ 2023

Нема коментара Share:

21.04.2023.
Министарство одбране и Војска Србије, у сарадњи са Градом Београдом, организује приказ способности Војске Србије ГРАНИТ 2023, који ће поводом Дана Војске Србије бити одржан у суботу, 22. априла, на Војном аеродрому „Пуковник – пилот Миленко Павловић” у Батајници, саопштено је из Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација и координацију.

На приказу способности, који почиње у 11 часова, биће представљене способности дела јединица Војске Србије, савремено наоружање и војна опрема којим располаже, као и део производног програма предузећа домаће одбрамбене индустрије. Са око 5.000 ангажованих припадника Војске Србије и више од 2.300 средстава наоружања и војне опреме, ово ће бити досад највећа презентација снага и способности Војске Србије.

Поред приказа, посетиоци ће бити у прилици да од 9 до 15 часова погледају изложено савремено наоружање и војну опрему, те да се лично увере да је Војска Србије, захваљујући великом инвестиционим циклусу започетом пре неколико година, сада респектабилна снага и фактор на који се мора рачунати.

У оквиру припрема за приказ способности, војни ваздухоплови ће надлетати подручје Београда.

У летачком делу програма између осталог наступиће авиони и хеликоптери „миг-29”, „орао”, „ласта”, „ми-35”, „х-145м” и „ми-17”, а биће приказани и противваздухопловни ракетни системи „ФК-3” и „Панцир”, противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС, противоклопни ракетни системи „Корнет”, борбена оклопна возила „милош”, „лазар-3” и „хамер”, самоходна топ-хаубица 155 мм НОРА, самоходни вишецевни лансер ракета „огањ”, као и савремена оптоелектронска средства.

У циљу смањења гужве, побољшања проточности саобраћаја, као и безбедности свих учесника у саобраћају и омогућавања правовременог доласка посетилаца на Војни аеродром „Пуковник – пилот Миленко Павловић” у Батајници, у суботу, 22. априла, од 7 до 16 часова. Улица пуковника Миленка Павловића биће једносмерна, у правцу од Новосадске улице ка Новој Пазови. Саобраћај Улицом пуковника Миленка Павловића приватним возилима из правца Батајнице према Новој Пазови одвијаће се у редовном режиму, а из правца Нове Пазове према Батајници биће потпуно обустављен.

У суботу ће због реализације приказа способности Војске Србије ГРАНИТ 2023 доћи и до посебне организације саобраћаја од 7 до 16 часова, тако да ће возила јавног превоза саобраћати на следећи начин:

– возила са линије 700 ће саобраћати од окретнице „Батајница (железничка станица)”, улицама Матрозовом, Царице Јелене, Јована Бранковића, Саве Гркинића, Војвођанских бригада и даље редовном трасом;

– возила са линија 73, 706 и 706Е ће саобраћати улицама Мајора Зорана Радосављевића, Царице Јелене, Матрозовом до окретнице „Батајница (железничка станица)”;

– возила са линије 702 ће саобраћати улицама Шангајском и Младих горана до привременог терминуса „Батајница (Шангајска)”;

– возила са линије 703 се деле на две линије, и то на линију 703Л: привремени терминус „Батајница (Шангајска)” – Младих горана – Шангајска – Пут за Угриновце – Београдска – терминус „Угриновци”, као и на линију 703Л1: терминус „Земун /Кеј ослобођења/” – Марка Николића – Др Јована Суботића – Стевана Марковића – Главна – Трг Бранка Радичевића – Цара Душана – Батајнички друм – Батајнички друм 6. део – Батајнички друм 17. део – Слободана Бајића – Батајнички друм – Мајора Зорана Радосављевића – (Матрозова, Царице Јелене, у смеру ка Кеју ослобођења) – Стевана Дубајића – Краља Радослава – Војводе Николе Стањевића – Матрозова – терминус „Батајница (железничка станица)”.

Успоставља се привремена локална аутобуска линија 706АМ, која ће саобраћати на релацији „Батајница (железничка станица)” – аеродром Батајница. Траса линије је следећа: Батајница (железничка станица)” – Матрозова – Царице Јелене – Пуковника Миленка Павловића – терминус „Аеродром Батајница”. Возила са ове линије ће користити сва постојећа стајалишта.

Линије градског превоза према војном аеродрому у Батајници саобраћаће према дневном реду вожње који важи током радних дана.

Улазак на војни аеродром биће омогућен из три правца – главни улаз на Војни аеродром „Пуковник – пилот Миленко Павловић”, улаз у Ваздухопловни завод „Мома Станојловић”, као и улаз на аеродром из правца Нове Пазове.

Позивамо све грађане да својим присуством увеличају овај јединствени догађај на коме ће бити у могућности да, осим летачког програма ваздухоплова и дефилеа ешалона специјалних јединица, погледају и савремено наоружање, војну опрему Војске Србије и средства из развоја предузећа домаће одбрамбене индустрије, наводи се у саопштењу Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација и координацију.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Пролећно пуштање у рад београдских фонтана и чесама

Следећа вест

Позив добровољним даваоцима крви

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *