Весић у Београдској задрузи угостио прваке „Њујорк сити балета”

Нема коментара Share:
Весић у Београдској задрузи угостио прваке „Њујорк сити балета”

08.03.2021.
Прваке „Њујорк сити балета”, који су у оквиру Београдског фестивала игре наступили у Београду и Новом Саду, угостио је данас у Београдској задрузи заменик градоначелника Горан Весић. 

Пријему су присуствовали и заменица председника Скупштине Града Београда Андреа Радуловић, секретар и подсекретар за културу Иван Карл и Гордана Гонцић.

Весић је рекао да је на овај начин члановима „Њујорк сити балета” желео да захвали на томе што су дошли у Београд и Србију, те да је представа, коју су одиграли у суботу у Новом Саду и недељу у Београду, прва након годину дана паузе.

– То је најпознатија и најчувенија америчка балетска трупа. За нас је велика част што су били гости Београда и још већа је част што је у Београду одржана представа „Њујорк сити балета”, јер јер такву прилику у овом тренутку немају ни грађани Париза, Мадрида, Лондона, Берлина, нити многих других већих градова од Београда. Успели смо да нађемо меру између тога да задржимо друштвени живот и да штитимо јавно здравље. Срећан сам што је Београд макар на два дана био центар светског балета и што смо показали да можемо да угостимо највеће светске звезде – нагласио је Весић и том приликом гостима поклонио своју „Књигу о Београду” на енглеском језику.

Надам се да су упознали нашу земљу и наш град и да ће многи од њих поново доћи, као уметници или као туристи, навео је Весић и додао да је „сасвим сигурно ово једно од бољих места на планети”.

Директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг нагласила је да је наступ балетских играча невероватно искуство јер јер се чекао дуже од годину дана.

– Они су прошле године стигли до Будимпеште на њиховој турнеји, те су због увођења ванредног стања у Србији морали првим авионом да се врате за Америку. Оно што је било лепо у свему томе јесте да је публика дуже од годину дана чувала своје улазнице и сада су могли да виде две представе у Новом Саду у Српском народном позоришту и Београду у Југословенском драмском позоришту. Строго смо се придржавали свих епидемиолошких мера, седело се са великим размацима и под маскама. Мислим да је за публику ово био један изузетан доживљај и животна ситуација коју ће памтити јако дуго – казала је Аја Јунг.

Данијел Улбрихт, првак „Њујорк сити балета”, рекао је да је боравак у Београду био невероватан.

– Задовољни смо и срећни што смо могли да играмо након дуге паузе и да играмо пред такорећи „гладном публиком” – навео је Данијел.

Примабалерина Сара Леин рекла је да је прави поклон бити у друштву својих колега и других играча, сјајних уметника. Захвалила је на гостопримству и нагласила да сматра да је у овом тренутку јако важно добити прилику да се игра на сцени.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Седница Скупштине града у петак, 12. марта

Следећа вест

Весић: Министар Вулин у петак са одборницима Скупштине града о безбедности у Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *