Према евиденцији Националне службе за запошљавање, пандемија ковида-19 није утицала на повећање броја незапослених у Београду

Нема коментара Share:
Према евиденцији Националне службе за запошљавање, пандемија ковида-19 није утицала на повећање броја незапослених у Београду

11.03.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић одржао је данас састанак са директором Националне службе за запошљавање Зораном Мартиновићем и замеником директора Филијале за град Београд НСЗ Синишом Кнежевићем.

Радојичић је рекао да је на састанку било речи о свему што је по питању повећања броја запослених у Београду урађено од 2015. године.

– У претходних пет година стопа незапослености пала је у нашем граду са 17 на близу девет одсто, а у једном тренутку је 120.000 суграђана чекало запослење. Сада тај број износи више од 66.000, а то је резултат добре сарадње Националне службе за запошљавање и Савета за запошљавање Града Београда. Имали смо низ заједничких пројеката, а као пример добре праксе може да послужи Научнотехнолошки парк на Звездари, где је око 1.000 младих, високо едукованих, превасходно ИТ стручњака, пронашло запослење. На тај начин смо те младе људе задржали у Београду, односно у Србији, уместо да егзистенцију „потраже” у Немачкој, Канади или некој другој земљи. То су цењени стручњаци који се баве иновацијама и представљају нашу шансу да будемо конкурентни на светском тржишту – рекао је Радојичић.

Он је додао да су током претходне године, захваљујући напорима Националне службе за запошљавање и Савета за запошљавање Града Београда, 833 особе са инвалидитетом добиле посао.

– Разговарали смо о усклађивању локалног акционог плана са националним, који је тренутно у нацрту, и очекујем да ускоро буде усвојен. У складу са тим плановима, у будућности ћемо радити на заједничким пројектима. Једна од идеја је и организовање сајма запошљавања у наредном периоду, који је током минулих година по правилу био веома успешан. У току прошле године је са евиденције Националне службе за запошљавање запослено 35.000 људи. Важно нам је да у Београду постоје велике инфраструктурне инвестиције које обезбеђују константни „доток” великих и значајних пројеката. Такви пројекти отварају нова радна места, а данас смо имали састанак са представницима Француске привредне коморе. Довођењем компанија које имају добре идеје и желе да раде у Београду директно обезбеђујемо нова радна места. То је један од главних праваца развоја нашег града, како би млади људи имали избор квалитетних радних места приликом настојања да пронађу посао. Важан део тог система је и дуално образовање које се развија у Београду и Србији. Млади људи имају прилику да стекну вештине које ће им касније бити од велике помоћи приликом тражења посла – истакао је градоначелник.

Према његовим речима, закључак данашњег састанка је да Град Београд има добру сарадњу са Националном службом за запошљавање и да ће заједничким напорима до краја текуће године бити обезбеђена додатна средства за стартапове и друге програме који ће младим људима помоћи у проналажењу посла. У време пандемије, број лица на евиденцији Националне службе за запошљавање није се повећао и остао је готово идентичан оном у истом периоду 2020. године. На нивоу Београда, број лица на евиденцији континуирано се смањивао, што значи да постоји стабилност на тржишту рада, која ће се у наредном периоду подстицати уз очување радних места и запошљавање.

– Пројекат „Моја прва плата” је значајан за Београд, а имамо идеју да помогнемо најбољим студентима са различитих факултета да лакше пронађу посао, како у градским секретаријатима тако и у јавним предузећима. Желимо да им понудимо адекватна места и на тај начин задржимо најбоље студенте. На територији града Београда, у пројекат „Моја прва плата” укључено је око хиљаду људи. Позитивно је што се очекује да ће више од половине тог броја остати у радном односу у оквиру организација у којима обављају ово стручно усавршавање – закључио је Радојичић.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да су на данашњем састанку са градоначелником анализирана досадашња достигнућа, као и будући правци сарадње, имајући у виду да је ово година којој се мора посветити посебна пажња, а нарочито очувању постојећих радних места и афирмисању новог запошљавања.

– Врло је важно да на свим нивоима препознамо потребу за субвенционисањем и пружањем помоћи послодавцима у овим тешким временима. Захваљујући помоћи државе и локалних самоуправа, на нивоу Србије је стопа незапослености још увек испод десет процената – нагласио је директор Националне службе за запошљавање.

Он је подсетио да је Влада Републике Србије недавно усвојила нову стратегију запошљавања за период од 2021. до 2026. године, а да се следеће недеље очекује усвајање новог националног акционог плана за запошљавање.

Извор: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Београд ће у септембру имати гробље кућних љубимаца

Следећа вест

Настављена акција „Дрво за Београд”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *