Отворена изложба фотографија изградње Новог Београда на Савској променади

Нема коментара Share:
Отворена изложба фотографија изградње Новог Београда на Савској променади

18.04.2021.
Помоћник градоначелника Андреја Младеновић отворио је данас изложбу фотографија изградње Новог Београда на Савској променади у оквиру манифестације „Дани Београда”. Изложбом се обележава и Дан градитеља Новог Београда, као и свих учесника омладинских радних акција.

Младеновић је истакао да нас изложба враћа у не тако давну прошлост, али прошлост којом можемо да се поносимо.

– Посетиоци ће моћи да виде фотографије настале непосредно после Другог светског рата, односно када је започета изградња Новог Београда. Данас је то један град у граду са више од 200.000 становника – указао је Младеновић.

Он је подсетио да се Нови Београд некада називао великом спаваоном, а који је прерастао у финансијски и економски центар наше престонице.

– Изложба нас враћа у дане када су млади људи несебично давали велики допринос да се држава изгради после Другог светског рата, жртвујући своје време и енергију. Радне акције нису биле само физички рад, већ су подразумевале разне обуке и описмењавање тих људи – указао је Младеновић и захвалио акцијашима који су допринели да се разрушена земља изгради.

Он је најавио изградњу споменика Акцијашу, као подсећање на велики допринос учесника радних акција који су подигли инфраструктуру и изградили велики број зграда у Београду.  

Аутор изложбе Драган Кујунџић је истакао да су представљене фотографије из архиве новинске агенције Танјуг.

– Изабрано је 38 фотографија које су већином из 1948. године, када су и почели први радови на изградњи Новог Београда. Акцијаши су долазили из свих крајева Југославије, а на фотографијама се виде моменти изградње данашњих Павиљона код Тошиног бунара, насипања бедема око Саве и изградње делова око хотела „Југославија” – навео је Кујунџић и позвао грађане да посете изложбу која траје наредних 10 дана.

Догађају су присуствовали некадашњи акцијаши и бригадири радних акција, представници Удружења омладинских радних акција и директор Омладинског позоришта „Дадов” Владимир Мијовић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Свечано отворен 67. и 68. Мартовски фестивал у Дому омладине

Следећа вест

Омладинско позориште „Дадов” најављује 259. премијеру – Представа „Шта је собар видео”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *