Свечано отворен 67. и 68. Мартовски фестивал у Дому омладине

Нема коментара Share:
Свечано отворен 67. и 68. Мартовски фестивал у Дому омладине

19.04.2021.
Помоћник градоначелника Андреја Младеновић свечано је вечерас у Дому омладине Београда отворио 67. и 68. издање Мартовског фестивала – Београдског фестивала документарног и краткометражног филма. Он је постхумно доделио награду за животно дело композитору Зорану Симјановићу и уручио је његовој супрузи Љиљани Ерић-Симјановић.

Младеновић, који је председник Одбора фестивала, изразио је част и задовољство због прилике да отвори овогодишњи Мартовски фестивал и нагласио да је почетак ове традиционалне манифестације уједно и порука да се живот, колико је то у овом тренутку могуће, полако враћа у нормалу.

– Иза нас је тешка година, година пуна страха, коју бисмо најрадије да заборавимо. Пандемија је однела много живота и на неки начин нас вратила основним вредностима, које смо нажалост, услед „брзог“ стила живота, помало заборавили. Данас, славећи „Дане Београда, отварамо 67. и 68. издање Мартовског фестивала. Иако назив фестивала јасно говори о термину одржавања, ове године га отварамо у априлу и надам се да је то последњи такав случај.  Као што овогодишњи слоган „Дана Београда“ каже – Култура побеђује, отварање овогодишњег Мартовског фестивала показује да је то истина – рекао је Младеновић.

Он је истакао да је ове године приређен заиста обиман и богат програм. Младеновић је подсетио да је прошле године све било спремно за 67. издање фестивала, али је по увођењу ванредног стања било јасно да мора доћи до одлагања.

– Најавили смо након тога фестивал за јесен, али је и тада било немогуће организовати овакав догађај, па је донета одлука да ове године имамо „дупли програм“. Коначно, пандемија је и у марту ове године била у замаху, надамо се последњи пут, па је тако фестивал померен за април. Надам се да ћемо до 25. априла успети да реализујемо све што је планирано и да ћемо у такмичарском програму видети свих 95 филмова – 54 из програма 67. фестивала и 41 из 68. издања. Припремљено је и много материјала из ревијалног дела програма, мноштво радионица и надам се да ћемо искористити све потенцијале које нам овај фестивал сваке године пружа. Апелујемо на све младе филмске ствараоце, оне који су на почетку каријере, да буду што присутнији и искористе прилику која им се пружа кроз богат програм овогодишњег фестивала – нагласио је Младеновић.

Према његовим речима, реализацију двоструког фестивала ове године омогућили су „носећи“ спонзори, пре свега Министарство културе и информисања, Филмски центар Србије и Секретаријат за културу града Београда.

– Без великог пријатеља фестивала – компаније Лукоил, такође не бисмо могли да урадимо све што смо планирали. Захвалност дугујемо и свим другим спонзорима који су омогућили овогодишње издање фестивала. Такође, велику захвалност на труду и залагању дугујемо уметничком директору Дејану Дабићу, као и свим селекторима. Надам се да ће организација ове манифестације, после 12 тешких месеци, отворити врата и за друге догађаје са дугом традицијом у Београду – рекао је Младеновић.

Он је додао да је овогодишњи фестивал посвећен композитору Зорану Симјановићу, како је рекао, дивном човеку, великом ствараоцу и сјајном уметнику.

– Он је добитник награде за животно дело и ту одлуку донели смо још прошле године. Одлагање фестивала, прошлогодишње, као и овогодишње за један месец, није дозволило да Зоран Симјановић лично добије признање којем се много радовао. Страшни вирус га је отргао од нас и можемо само да му кажемо хвала за све што је урадио за филмску уметност у Србији, као и уопште за културу у нашој земљи. Тај губитак је толико велики да ћемо га постати свесни тек у наредним годинама. Остаје његово велико дело и надам се да ће сви студенти које је извео на прави филмски пут, наставити тамо где је он стао – поручио је Младеновић.  

Уметнички директор Мартовског фестивала Дејан Дабић је рекао да је фестивал намењен истинским љубитељима филма.

– Вечерас сам истовремено срећан и тужан. Срећан сам јер смо после паузе успели да организујемо „дупло“ издање фестивала, који је одолеовао и у најтежим годинама, па је примера ради одржан 1999. године у атомском склоништу Дома омладине. Веома сам тужан због чињенице да човек који је јако волео Мартовски фестивал и коме смо прошле године наменили награду за животно дело – Зоран Симјановић, није више са нама – рекао је Дабић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

У Дому омладине вечерас отварање Мартовског фестивала

Следећа вест

Отворена изложба фотографија изградње Новог Београда на Савској променади

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *