У Дому омладине вечерас отварање Мартовског фестивала

Нема коментара Share:
У Дому омладине вечерас отварање Мартовског фестивала

19.04.2021.
Мартовски фестивал, односно два фестивала у једном 67. и 68. издање, биће отворен вечерас у 18 часова у Дому омладине, а постхумно ће бити додељена награда за животно дело композитору Зорану Симјановићу, најавио је помоћник градоначелника Андреја Младеновић за ТВ К1. 

– Мартовски фестивал је један од најдуговечнијих филмских фестивала и традиционално се одржава у марту, али је и ове године због ситуације са пандемијом одлаган. Сада је прави тренутак да са оваквим фестивалом изађемо пред београдску публику и да тако најавимо једно боље време и једну бољу годину. Надам се да ћемо имати много више манифестација и да се уз све мере које су прописане враћамо полако у неку нормалу – нагласио је Младеновић.

Он је прецизирао да је предвиђено 95 филмова у такмичарским категоријама, 54 филма за 67. и 41 филм за 68. издање фестивала. 

– Имамо и богат ревијални програм, светску, регионалну и домаћу панораму док се такмичарски програм односи на документарне филмове дуже и краће од 50 минута, кратки играни филм, анимирани и експериментални филм, као и на кратки играни филм у међународној такмичарској категорији – навео је Млаедновић.

Он је додао да је Мартовски фестивал посебан и зато што се додељују посебне струковне награде и што се на тај начин подстиче рад аутора у различитим струковним категоријама. 

– То је изузетно важно да као један дуговечан, традиционални фестивал се на тај начин одржи могућност добијања награде посебно младим ауторима који се можда први пут баш на овом фестивалу. Бројни аутори су се овде први пут појавили, а сад су светска филмска имена – истакао је Младеновић.

Он је посебно нагласио да су два фестивала посвећена недавно преминулом композитору Зорану Симјановићу. 

–   Морам да кажем да је Одбор фестивала још прошле године одлучио да награду за животно дело додели Зорану Симјановићу. Нажалост он нас је напустио, а награда ће постхумно бити додељена његовој супрузи – најавио је Младеновић и позвао грађане да дођу и погледају филмове придржавајући се свих мера.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Настављамо са уређењем подземних пролаза који постају чисти и безбедни

Следећа вест

Свечано отворен 67. и 68. Мартовски фестивал у Дому омладине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *