Весић: Очекујемо да се донесе одлука о потпуном отварању угоститељских објеката

Нема коментара Share:
Весић: Очекујемо да се донесе одлука о потпуном отварању угоститељских објеката

20.04.2021.
Београд очекује да Кризни штаб донесе одлуку о потпуном отварању угоститељских објеката, будући да у Београду пада број заражених. Успех вакцинације у престоници је убедљиво најбољи у Србији јер се ближимо колективном имунитету, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић гостујући на ТВ Пинк.

– Очекујемо да се макар за Београд, као и за друге градове који имају добре резултате у вакцинацији донесе одлука да се отворе угоститељски објекти, јер је веома важно да економија ради зато што је у овој области запослено око 40.000 људи. Наравно, коначна одлука је на медицинском делу Кризног штаба, а ја верујем да су се сада коначно стекли услови да се прихвати захтев Града Београда да се отворе угоститељски објекти – истакао је Весић.

Према његовим мишљењу, време је да се отворе и биоскопи јер они раде по истом принципу као и позоришта која су већ отворена.

Весић је најавио да ће на седници Скупштине града 29. априла бити донета одлука да сви угоститељи на територији града Београда који се налазе у градским просторима буду ослобођени кирије за мај, као и такси за баште за јун и јул.  На тај начин, како је рекао, Град помаже угоститељима да задрже своје запослене и да се што пре опораве.  

– Очекујемо и да Кризни штаб, односно Влада Србије усвоји протоколе које је предложио Град Београд заједно са „ивент индустријом”, а које је радио Завод за јавно здравље. Ти протоколи подразумевају како могу да се организују свадбе, конгреси, семинари, фестивали, концерти. Очекујемо да наша влада изађе са планом када ће се шта отворити јер је реч о догађајима који морају да се планирају неколико месеци унапред – истакао је заменик градоначелника.

Он је нагласио да је Београд потпуно спреман да по свим епидемиолошким мерама које су предвиђене протоколима одржи и Бир фест, Белеф, Бемус, Битеф, Џез фестивал и Нову годину зато што треба да се враћамо нормалном животу. 

– Београд као најбољи регион кад је у питању вакцинација, као и Нови Сад и неки већи градови не треба да деле судбину делова Србије где вакцинација не функционише. Уколико постоји страх да ће ублажавање мера негативно утицати на ток пандемије, ја мислим да оне локалне самоуправе где је вакцинација добра, а то су сигурно Београд и Нови Сад, треба да имају другачији третман – истакао је Весић.

Он је нагласио да oчeкуje дa Кризни штaб пoчнe дa рeспeктуje дoбрe рeзултaтe у вaкцинaциjи кoje имajу Бeoгрaд, Нoви Сaд, Срeмскa Mитрoвицa, Ниш и Крaгуjeвaц. 

– Рeзултaти вaкцинaциje у Бeoгрaду су фaнтaстични, а сa oнимa кojи су прeлeжaли ову болест приближaвaмo сe кoлeктивнoм имунитeту. Врeмe je дa у Бeoгрaду oтвoримo oнo штo ниje рaдилo, дa људи живe oд рaдa – рeкao je Весић.

Зaмeник грaдoнaчeлникa рeкao je дa je у тoку нaбaвкa 70.000 тaблeтa кojи ћe сa бeсплaтним интeрнeтoм бити oбeзбeђeни зa свe учeникe oд првoг дo чeтвртoг рaзрeдa нa тeритoриjи Бeoгрaдa. 

– Сва деца у Београду од првог до четвртог разреда добиће бесплатне таблете који ће бити подељени преко школа и ти таблети ће имати „вај-фај” картицу која ће имати бесплатни интернет – најавио је Весић.

Он је додао да ћe 6,6 хиљaдa лaптoвa бити нaбaвљeнo зa нaстaвникe и учитeљe, а такође ће лaптoпoви и тaблeти бити oбeзбeђeни зa учeникe и нaстaвникe спeциjaлних шкoлa.

– Биће oбeзбeђeни и дигитaлни уџбeници. To je вaжнo зa рoдитeљe кaдa je реч о купoвини уџбeникa. Нeмa тo пунo грaдoвa у Eврoпи. Aли, то je и кoрaк дaљe кa дигитaлизaциjи и припрeми ђaкa зa живoт у 21. вeку – рeкao je oн.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Поводом Дана града Бањалуке, градоначелник Радојичић у посети Рeпублици Српској

Следећа вест

Београд добитник награде за најбољи План урбане мобилности

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *