Весић: Вакцинација осетљивих категорија један од приоритета имунизације

Нема коментара Share:
Весић: Вакцинација осетљивих категорија један од приоритета имунизације

22.04.2021.
Заменик градонaчелника Београда Горан Весић обишао је установу „Предах” која ради у оквиру Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, где се већ неколико седмица спроводи вакцинација корисника и њихових родитеља.  

Весић је истакао да на овај начин Град Београд жели да скрене пажњу на осетљиву категорију становништва која захтева посебну пажњу друштва. 

– Налазимо се у установи „Предах” намењеној за повремени и краткорочни смештај особа са сметњама у развоју, која ради у оквиру Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју. Овде се већ дуже од месец дана обавља процес имунизације корисника ове услуге. У питању су одрасла лица, преко 18 година, са сметњама у развоју и до сада је вакцинисано око 250 корисника. Такође, вакцинисано је око 190 запослених у овом центру, а организујемо и вакцинацију родитеља како бисмо и њима омогућили да буду заштићени – рекао је Весић. 

Он је рекао да је то веома значајно јер тако, како је нагласио, показујемо да као друштво водимо рачуна о људима са сметњама у развоју. 

– Као што је познато, велики број људи је стекао одређену врсту имунитета, што чак иде до 10 одсто, те као друштво морамо да покажемо солидарност тако што ћемо водити рачуна о лицима са посебним потребама. Због тога је вакцинација важна, како корисника тако и њихових родитеља, јер је битно да они буду здрави како би могли да воде рачуна о њима. Подсетићу да су се прошле године током ванредног стања често мењале уредбе како би родитељи деце и лица са посебним потребама могли да излазе и у време полицијског часа. Трудимо се да као друштво изађемо у сусрет свим потребама корисника и тако им олакшамо свакодневно функционисање, као и њиховим родитељима – додао је Весић. 

Према његовим речима, Град Београд води рачуна о свим грађанкама и грађанима, као и о свакој циљној групи становништва. 

– Важно нам је да људи имају могућност да се вакцинишу тамо где раде, да имају опцију великих пунктова попут Сајма и Белекспоцентра, док је у овом случају најбоље да се вакцинација обави у добро познатом окружењу корисника. Много би било теже организовати вакцинацију корисника на местима где има пуно људи, где би требало обезбедити посебне прилазе и друге услове. Наставићемо да радимо како би процес имунизације био што доступнији свим грађанима, али посебно водимо рачуна о лицима са сметњама у развоју. Срећан сам јер је одзив корисника веома добар, а посебно сам задовољан што се води рачуна о вакцинацији родитеља, који формално-правно не спадају у категорије становништва које су приоритетне по питању вакцинације, али је јасно колико је важно да они остану здрави – поручио је Весић. 

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да је Град омогућио вакцинацију корисника услуге дневних боравака младих и одраслих са сметњама у развоју, као и њихових родитеља, али је као најважније апострофирала то да је упућен позив и омогућена вакцинација свим удружењима особа са инвалидитетом у Београду. 

–  Корисници могу да бирају да ли ће се вакцинисати у просторијама удружења или ће Граду препустити организацију имунизације у домовима здравља. Важно је да бринемо о свим угроженим категоријама становништва, јер су у питању равноправни чланови друштва. Примера ради, данас је медицинска екипа дошла на лице места да вакцинише кориснике којима је овакав приступ сигурно безбеднији и комфорнији. Нови термин имаћемо за три недеље на истом месту и наставићемо са свим активностима како би процес имунизације у Београду могао да се настави истим интензитетом. У установама социјалне заштите до сада је вакцинисано око 2.300 корисника и запослених, а до тог броја смо дошли тако што смо најмање једном недељно организовали термине за њихову вакцинацију. У Прихватилишту за стара и одрасла лица до сада је вакцинисано преко 90 одсто корисника – рекла је Наташа Станисављевић. 

Директор Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју Петар Јорданов захвалио је Граду Београду и Секретаријату за социјалну заштиту јер, како је рекао, корисницима много значи што могу да се вакцинишу у установама које су им познате и у којима се осећају много комфорније. 

– Процес вакцинације омогућио је да се одређен број наших корисника полако враћа у дневне центре, уз поштовање свих епидемиолошких мера. Сви дневни боравци раде и за три недеље ћемо поново имати термин за вакцинацију – рекао је Јорданов. 

Оливера Рачић, мајка двадесетпетогодишњег корисника, навела је да је њен син данас примио прву дозу вакцине. Она је истакла да је све урађено у договору са лекаром и потврдила да ће након вакцинације њен син после годину дана поново почети да долази у просторије Центра. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Никада не смемо заборавити погибију 16 недужних људи у бомбардовању РТС-a пре 22 године

Следећа вест

Додела опреме и дезинфекционог материјала

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *