Јубилеј Савеза самосталних синдиката Београда обележен садњом у акцији „Дрво за мој Београд”

Нема коментара Share:

24.04.2021.
Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић посадио је данас стабло на Ади Циганлији у оквиру акције „Дрво за мој Београд” заједно са представницима Савеза самосталних синдиката Београда, који слави 120 година постојања.

Младеновић је истакао да је ово година великог јубилеја за синдикално деловање и организовање у Србији те нагласио да са поносом можемо да кажемо да имамо синдикат који функционише120 година.

– Толико дуга традиција је прави понос нашег друштва. Много тога се у међувремену променило, а људи који су својевремено започели синдикално организовање били су прави пионири једног глобалног покрета. Они су људима који се данас баве тим послом оставили својеврстан завет и тековину озбиљних права која су остварена током ових 120 година, као и статуса радника у синдикалном организовању – рекао је Младеновић и честитао Савезу самосталних синдиката Београда 120. годину постојања.

Према његовим речима, Град Београд са Савезом самосталних синдиката Београда, али и Србије, има заиста одличну сарадњу, а такође и са другим синдикалним организацијама које функционишу у нашим јавним предузећима и установама.

– Трудимо се да заједничким радом подигнемо ниво и квалитет радника у градским предузећима, установама, али и у Градској управи. Постоје ситуације када смо на различитим, супротстављеним странама, али смо увек партнери. Чак и када се не слажемо око одређених ствари, дођемо до заједничког решења и постигнемо договор, пре свега у интересу запослених, али и послодаваца. Драго ми је што данас на Ади Циганлији овај јубилеј можемо да обележимо и садњом једног дрвета, које ће, надам се, поживети и више од 120 година – додао је Младеновић.

Он је истакао да ће Град Београд у наредном периоду настојати да обезбеди континуитет радничких права, још бољи квалитет статуса радника, а наравно и веће зараде.

– Настојимо да у Градској управи и јавним предузећима увек буде места за младе и квалитетне кадрове јер желимо да Београђани буду задовољни пруженим услугама. Током последњих година успели смо да подигнемо квалитет сарадње са синдикатима, што се види кроз исплату солидарне помоћи, али и задовољства наше партнерске стране у преговорима око колективног уговора. У текућој години такође преговарамо о колективном уговору и надам се да ће преговори бити окончани на обострано задовољство. У систему Града Београда ради скоро 33.000 људи који су у претходних годину дана, у време пандемије, показали велику пожртвованост и одрицање, као и то су да у сваком тренутку на услузи грађанима. Сигуран сам да нас у будућности очекује још много јубилеја, али и боље околности у којима ћемо их прослављати – поручио је Младеновић.  

Председник Савеза самосталних синдиката Београда Драган Тодоровић је рекао да је 120 година велики јубилеј и велика част за све људе који су део ове органитазације.

– Иза нас је много година рада и тешке синдикалне борбе за радничка права. Колико год да се времена мењају, та борба никада није била лака и права радника никада нису „била на тацни”. Ове године смо одлучили да јубилеј обележимо низом манифестација, попут изложбе на Тргу републике, округлих столова на тему бољег положаја младих и жена, док сада на Ади Циганлији показујемо и еколошки аспект наше борбе и због тога смо симболичном садњом овог стабла подржали акцију „Дрво за мој Београд” – рекао је Тодоровић и додао да се јубилеј традиционално обележава спортским манифестацијама, али и хуманитарним, попут добровољног давања крви које је такође данас уприличено на Ади Циганлији.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Београд ће Милоша Шобајића памтити као несебичног уметника раскошног талента, који је живео да би стварао

Следећа вест

За малишане са Врачара додатних 130 места у вртићима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *