Весић и Момировић најавили бројна инфраструктурна улагања у Младеновац

Нема коментара Share:

24.04.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић, заједно са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и председником општине Младеновац Владаном Глишићем, обишао је данас радове на реконструкцији моста у Улици краља Петра Првог у овој београдској, приградској општини. Представници Града, Републике и Општине најавили су и улагања у канализациону мрежу, као и изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у оквиру младеновачког пројекта „Чиста Србија”.

– У Младеновцу ће бити изграђено седамдесет километара канализационе мреже, Град заједно са Општином завршава постројење за прераду отпадних вода у Међулужју, а следи и тендер за изградњу секундарне мреже, такође у Међулужју. Расписан је и тендер за вртић недалеко одавде у Браће Баџак. Поред тога, убрзано се ради на регионалним водоводу Макиш–Младеновац – рекао је Весић, прецизирајући да се тренутно ради на територији Гроцке, а да након тога следе територије Сопота и Младеновца, како би се до 2024. спојили Макиш и Младеновац, Сопот, Гроцка и тиме обезбедило квалитетно водоснабдевање за све житеље ових општина. 

Заменик градоначелника најавио је и даље инвестирање у пројекат „БГ воз”. Тренутно има само по три поласка из ове приградске општине и ка њој, што је недовољно. 

– Када будемо урадили дупле колосеке, а Општина Младеновац тренутно припрема урбанистичку документацију, као и Сопот за своју територију и град на територији десет градских општина, све ће бити спремно да у оквиру јавно-приватног партнерства завршимо и тај посао. Тада ће грађани Младеновца имати „у шпицу” воз на сваких 20-25 минута према центру Београда, а „ван шпица” на око сат времена, што ће бити више него довољно да људи могу да живе у Младеновцу и раде у Београду, као и обратно. Суштина је, дакле, да велики град као што је Београд буде инфраструктурно повезан – навео је Весић.

У Београду ће бити инвестирано скоро 400 милиона евра посредством ресорног министарства за решавање еколошких проблема, не рачунајући фабрику за прераду отпадних вода у Великом селу. Весић је подсетио колико је ово значајно за Београд јер има сто испуста канализације директно у Саву и Дунав. Када буде завршена фабрика у Великом селу, укинуће се осамдесет испуста, прецизирао је он.

– Јединствена политика општина, Града и Републике омогућава да се реше проблеми људи у свим деловима града – оценио је Весић.

Весић је на крају захвалио министру Момировићу што је ту за Београд, који, како је подсетио, чини 40 одсто БДП-а земље и ако се он развија, развија се и читава Србија. 

Министар Момировић је прецизирао да у овај мост није улагано деценијама, те да је 2009. извршена реконструкција „козметичке природе” јер је само пресвучен асфалт. 

– Када смо утврдили колика су оштећења на мосту, тачније то колико је пропала његова конструкција, схватили смо да је нужна реконструкција јер не можемо да ризикујемо да се деси несрећа. Замолили смо људе из „Штрабага” да ефикасно раде овај посао и да санирају где год уоче додатна оштећења, како бисмо све успели да завршимо у наредним месецима – рекао је Момировић.

Најавио је четири постројења за прераду отпадних вода – у Младеновцу, Великој Иванчи, Великој Крсни и у Јагњилу, као и седамдесет километара канализационе инфраструктуре. У наредних пет година, додао је он, Република ће уложити четири милијарде евра у еколошке пројекте, чиме ће наша земља бити комплетно измењена у овој области.

Владан Глишић је у име грађана захвалио свима на посети, као и на улагању у реконструкцију надвожњака, али и на финансирању пројекта „Чиста Србија” захваљујући којем ће неколико хиљада грађана моћи да се прикључе на канализацију, а тако и да се заштите водоизворишта и побољша биодиверзитет реке Велики Луг. 

Догађају су присуствовали државни секретар МУП-а Милосав Миличковић и директор „Путева Србије” Зоран Дробњак.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Доделом награда завршен овогодишњи „Мартовски фестивал”

Следећа вест

Весић: Град Београд ће расписати конкурс за донације за куповину бицикала домаће производње

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *