Доделом награда завршен овогодишњи „Мартовски фестивал”

Нема коментара Share:

25.04.2021.
Помоћник градоначелника и председник Одбора „Мартовског фестивала” Андреја Младеновић обратио се вечерас публици на затварању дуплог издања 67. и 68. „Мартовског фестивала”, односно Београдског фестивала документарног и краткометражног филма, који се ове године одржава од 19. до 25. априла. У Великој сали Дома омладине Београда додељене су награде за најбоље филмове у такмичарском програму оба издања фестивала, као и бројне струковне награде. 

Младеновић је подсетио да прошле године због пандемије фестивал није одржан, због чега је ове године успешно доживео своја два издања. Упутио је најискренију захвалност најпре Дому омладине Београда због изузетне организације, потом и Министарству културе и информисања, Секретаријату за културу, Филмском центру Србије, компанији „Лукоил” и другим пријатељима фестивала, као и свим члановима Одбора.

– Драго ми је што је у такмичарској конкуренцији за оба фестивала београдска публика могла да види 95 филмова. Надамо се да ћемо имати још боље услове за следећи фестивал – рекао је Младеновић. 

Он је најавио да ће се у најскорије време кренути са организацијом следећег издања фестивала и то пуним темпом, те указао велику част добитницима награда, али и свим уметницима који су се представили својим филмовима. 

Градски секретар за културу Иван Карл је као и помоћник градоначелника указао част и уметничком директору фестивала Дејану Дабићу, те подсетио да је фестивал једном мењао адресу, неколико пута и државу, а ове године уместо у марту одржан је у априлу. Да би се континуитет сачувао у ово време ковида, по истом принципу, односно као дупла издања одржаће се и фестивал у Сопоту и Битеф, навео је Карл. Он је оценио да је фестивал био успешан и позвао све да се ускоро виде и на 49. Фесту. 

Дејан Дабић је казао да је публика показала да ништа не може да замени „физичку релацију” између гледалишта и филма, те да онлајн или хибридне верзије очигледно нису најбоље решење. Он је подсетио да су осим такмичарског дела на фестивалу приказана и 94 филма у пратећим програмима светске, регионалне и домаће панораме, одржано је десетак радионица, мастеркласа и трибина. 

Андреја Младеновић је уручио Гран-при награду за 68. издање фестивала које је припало Николи Драговићу за филм „Заклињем се”, док је Гран-при награду за 67. издање фестивала освојио Стефан Ђорђевић за филм „Последња слика о оцу”. Једну од награда уручио је и члан Градског већа Града Београда Фадиљ Еминовић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Никодијевић заказао седницу Скупштине града за четвртак, 29. април

Следећа вест

Весић и Момировић најавили бројна инфраструктурна улагања у Младеновац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *