Београд наставља да унапређује положај особа са инвалидитетом

Нема коментара Share:

04.06.2021.
Главни градски урбаниста Марко Стојчић и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић одржали су данас у Старом двору састанак са представницима највећих удружења особа са инвалидитетом. На састанку су дефинисани највећи проблеми са којима се сусрећу особе са инвалидитетом, а договорен је и заједнички рад на реализацији многих пројеката чији је циљ лакше свакодневно функционисање особа са инвалидитетом. 

Стојчић је рекао да је данашњи састанак заказан на иницијативу Града Београда и Секретаријата за социјалну заштиту са циљем да у наредном периоду све јавне површине и институције постану у потпуности доступне особама са инвалидитетом, односно да постану простори без препрека. 

– То је процес који ће бити започет већ ове године, требало би да циљ буде остварен у периоду од неколико година пред нама. То наравно неће бити све пошто ћемо се бавити и појединачним стамбеним објектима који нису у власништву Града Београда, како бисмо све просторе којима се људи крећу прилагодили особама са инвалидитетом и олакшали њихово свакодневно функционисање. Овај веома захтеван посао ослања се на правилник о приступачности, који представља саставни део сваког објекта који се гради. На данашњем састанку смо имали прилике да чујемо за примере где није увек све у потпуности испоштовано према пројектној документацији. Доста ствари ћемо морати да спроведемо са различитим министарствима, као и са градским Секретаријатом за саобраћај, који у највећој мери управља саобраћајним површинама, али и са ЈКП „Зеленило – Београд”, ЈКП „Београд-пут”, ЈП „Путеви Београда”. Сва та предузећа и институције добиће налог од Града Београда у којем ће бити наведено шта је све потребно да ураде, односно спроведу у грађевинском смислу – рекао је Стојчић. 

Он је истакао да је договорено да у наредне две недеље Град Београд од сваког удружења чији су представници присуствовали данашњем састанку добије списак ствари које треба променити како би се олакшало кретање и функционисање особама са инвалидитетом, али и како би Град могао да уради све што је потребно да се средства за реализацију тих пројеката нађу у буџету. 

– Пуно посла нас очекује око возила јавног превоза, односно аутобуса, трамваја и тролејбуса, који би требало да у наредном периоду буду у потпуности опремљени свом опремом која је неопходна особама са инвалидитетом. Читав пројекат ће бити категоризован, свака институција ће знати који део посла јој припада, а ове године ћемо знати и износ потребних средстава. Имамо обавезу да обезбедимо једнако квалитетне услове за живот свим грађанима Београда. Сигуран сам да ће најкасније у року од три године Београд бити најразвијенији град на Балканском полуострву када је ова тема у питању – нагласио је Стојчић. 

Наташа Станисављевић је рекла да Београд жели да постане град без баријера, као и да Град жели да чује, уважи и примени све оно на чему особе са инвалидитетом инсистирају како би град био једнако приступачан свима. 

– Настојимо да градимо друштво једнаких шанси за све грађане, али да бисмо у томе успели, морамо да отклонимо прву баријеру која је, нажалост, још увек присутна, а то је лоша приступачност. Према попису из 2011. године, у Београду живи око 100.000 особа са инвалидитетом, а данас смо имали састанак са представницима највећих удружења која сигурно представљају бар половину тог броја. Желимо да чујемо њихов глас, њихове предлоге, јер они треба да дају смернице у којем правцу ће се развијати град када је у питању унапређење положаја особа са инвалидитетом. Све њихове предлоге имплементираћемо у документ који ће дефинисати шта ће се све мењати у Београду у наредним годинама – рекла је секретарка за социјалну заштиту. 

Она је додала да је ће један од приоритета бити приступачност објеката здравствене заштите, као и средњих школа, односно факултета. 

– У питању је отклањање физичких баријера, а представници удружења особа са инвалидитетом похвалили су све што је урађено у претходних шест година по овом питању. На данашњем састанку успели смо да означимо приоритете попут звучне сигнализације на стајалиштима јавног превоза. Чули смо пуно добрих идеја и корисних предлога и сигурно је да ћемо многе ствари започети да решавамо већ ове године. Београд ће по први пут израдити документ којим ће јасно бити дефинисана стратегија унапређења квалитета живота особа са инвалидитетом. Велику захвалност дугујемо главном урбанисти Марку Стојчићу који је иницирао овај пројекат – истакла је Наташа Станисављевић. 

Душан Тројановић из Удружења дистрофичара Београда је изразио велико задовољство због прилике да у непосредној комуникацији са представницима Града Београда буде расправљано о приступачности, једном од највећих проблема особа са инвалидитетом. 

– Град континуирано решава овај проблем, а посебно интензивно у последњих шест година када је покренут пројекат „Београд без баријера”. Учињено је много и по питању архитектонске приступачности за особе са инвалидитетом и то не само за особе са телесним инвалидитетом, већ и за оне са сензорним сметњама. Један од закључака је да препознајемо добру вољу Града Београда, али препознајемо и конкретне кораке који се предузимају како би се унапредио положај и олакшало функционисање особама са инвалидитетом – рекао је Душан Тројановић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Очитавање водомера у Врчину

Следећа вест

Светски дан заштите животне средине обележен акцијом уређења дечијег вртића „Долорес”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *