Усвојена иницијатива да се подигне спомен-клупа Едварду Русјану

Нема коментара Share:

05.06.2021.
Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда на одржаној седници усвојила је иницијативу Амбасаде Републике Словеније у Београду да се подигне спомен-клупа Едварду Русјану у парку на платоу фонтане код Улице војводе Бојовића испод Калемегдана.

Едвард Русјан трагично је преминуо 9. јануара 1911. године приликом презентације летачких способности свог моторног авиона у Београду, који се у јакој кошави срушио на обалу Саве испод Калемегдана. Постављање спомен-клупе заокружило би на најбољи начин оставштину Едварда Русјана у Београду, заједно са његовим гробом на Новом гробљу и остацима његовог авиона који се налазе у Музеју ваздухопловства у Београду. Амбасада Републике Словеније у Београду искрено се нада да ће иницијатива бити прихваћена јер верује да би са постављањем Русјанове спомен-клупе добили нови знак одличне сарадње између Града Београда и Амбасаде, као и између наше две државе – стоји у иницијативи Амбасаде Републике Словеније у Београду. 

Председница Комисије Андреа Радуловић истакла је важност очувања сећања на личности које су својим знањем и умећем заједнички утицале на развој друштва градова и држава.

– Едвард Русјан је један у низу личности које су значајно утицале на друштво како Словеније тако и Србије. Постављањем спомен-клупе пиониру ваздухопловства наставили бисмо врло успешну сарадњу двеју држава из области културе – нагласила је Радуловићева.

Чланови Комисије усвојили су и иницијативу да се парковска површина на којој је планирано подизање спомен-клупе Едварду Русјану назове парком Едварда Русјана.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Град Београд примењује стратешка документа у заштити животне средине

Следећа вест

Радојичић: До сада укупно апликовано чак 1.069.007 доза вакцине, ближимо се броју од 50 одсто вакцинисаних

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *