Радојичић: Град Београд започиње са реализацијом помоћи за парове са секундарним стерилитетом

Нема коментара Share:

14.06.2021.
Ребалансом буџета Града Београда, усвојеним на последњој седници Скупштине града, обезбеђена су новчана средства у износу од 30 милиона динара за финансирање парова са проблемом секундарног стерилитета. 

– Будући да је Град Београд препознао потребу парова са секундарним стерилитетом, односно оних парова који су добили прво дете природним путем, али сада не могу по други пут да се остваре као родитељи, одлучили смо да те трошкове покрије Град. Као градоначелник Београда, али пре свега као лекар, врло сам срећан и задовољан да оваквом одлуком Град Београд поново доказује колико настоји да спроводи одговорну здравствену, али и социјалну политику. Град Београд је увидео потребу ових парова и изашао им у сусрет – изјавио је Радојичић.

Финансирање БМПО (биомедицински потпомогнутог оплођења) – секундарног стерилитета о трошку Града Београда односиће се на жене старосне доби до 42 године које су се први пут оствариле као мајке природним путем (једно дете), под условом да је од порођаја протекло најмање четири  године.

Такође, потребно је да брачни парови имају држављанство Републике Србије, односно да могу бити и страни држављани са сталним настањењем у Београду или да су избегла, односно интерно расељена и прогнана лица са Косова и Метохије. Поред тога, потребно је да парови имају пребивалиште на територији града Београда најмање годину дана пре дана подношења пријаве. 

– Брига о наталитету је приоритетни стратешки циљ како Града Београда тако и на републичком нивоу. Сваку одлуку коју донесемо, сваки потез који повучемо, спроводимо како би овај град био боље, садржајније, али пре свега здравије место за живот наше деце – рекао је градоначелник Радојичић и додао да поред свих великих инфраструктурних пројеката развоја града, Београђани су они који овом граду дају живот и дају му идентитет.

Како је градоначелник објаснио, биће објављен јавни позив за подношење пријава брачних/ванбрачних партнера, а комисија коју ће образовати градски Секретаријат за здравство вршиће преглед и рангирање поднетих пријава.

Поступци БМПО за парове који су остварили право на финансирање обавиће се у здравственим установама из Плана мреже здравствених установа, које имају дозволу Министарства здравља за обављање поступка БМПО, са седиштем на територији града Београда и то: Клиника за гинекологију и акушерство, Клинички центар Србије, и Гинеколошко-акушерска клиника „Народни фронт”. 

– Успели смо да нађемо модус како да поново дамо шансу нашим суграђанима, породицама које имају једно дете и секундарни стерилитет.  Захваљујући постигнутој стабилности буџета, Град Београд је поново у могућности да помогне овим паровима. Верујем да ћемо са 30 милиона динара које смо определили, помоћи овим људима да се поново остваре као родитељи, а што је у складу са нашом демографском политиком – закључио је градоначелник Радојичић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: На Међународни дан добровољних давалаца крви исказујем дубоку захвалност хуманим даваоцима

Следећа вест

Делови Врачара и Земуна у среду без воде

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *