Весић: Градски конкурс за субвенције за куповину бицикала биће расписан 15. јула

Нема коментара Share:

06.07.2021.
Град Београд ће 15. јула расписати конкурс за субвенције за куповину бицикала, а првих две хиљаде људи који се буду јавили добиће субвенцију од пет хиљада динара, најавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је гостујући на ТВ Прва прецизирао да је реч о бициклима који коштају до 25.000 динара. 

– Желимо да као Град промовишемо домаћу производњу бицикала, а уједно и да помогнемо да људи све више купују бицикле. Зато смо и предложили измене Закона о безбедности саобраћаја и тражили да бициклисти могу да користе жуте траке у одређеним деловима дана када није шпиц. Исто тако тражили смо да се уведе појам бициклистичко-пешачке улице, а то су улице где је брзина саобраћаја ограничена на десет километара на сат и где предност имају пешаци и бициклисти. Поред тога, ове године радимо скоро четрдесет километара нових пешачких стаза – нагласио је Весић.

Он је најавио да ће бити расписан тендер за јавно-приватно партнерство за јавне бицикле, као и то да ће бити 150 станица за 1.500 јавних бицикла. 

– На тај начин стимулишемо коришћење бицикала, а расписивање конкурса за субвенцију за куповину бицикала је први корак – рекао је Весић.

Весић је подсетио да ће од 1. септембра таблете добити свако дете у Београду од трећег до шестог разреда.

– Град Београд је купио 67.592 таблета за девојчице и дечаке. Купили смо им и дигиталне верзије уџбеника. Таблети ће бити осигурани на три године, што значи да уколико дете испусти таблет, осигурање све мења – рекао је Весић.

Он је додао да ће бити купљена и 6.752 лаптопа за све наставнике и учитеље који предају од трећег до шестог разреда.

– Сваки таблет ће имати и бесплатан интернет без обзира на то да ли га родитељи имају или не. Такође и свака учионица на територији Београда ће бити обезбеђена интернетом. Ово што ће имати деца Београда немају ни деца у Риму, Берлину, Паризу и Бечу и срећан сам што је Београд испред других. На овај начин показујемо да је улагање у децу за нас најважније улагање – закључио је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Нова фасада и боља енергетска ефикасност зграде Старог ДИФ-а

Следећа вест

Вакцинација без заказивања на 25 пунктова

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *