Весић: Нова фасада и боља енергетска ефикасност зграде Старог ДИФ-а

Нема коментара Share:

06.07.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас радове на реконструкцији фасаде Градског центра за физичку културу – Старог ДИФ-а. Обиласку су присуствовале секретарка за енергетику Нина Јандрић, секретарка за спорт и омладину Драгана Пешић Белојевић, као и директор Градског центра за физичку културу Владимир Јанковић.

Весић је подсетио да је зграда Старог ДИФ-а једна од најстаријих у овом делу града и једна од првих установа физичке културе у Београду.

– Изградња објекта као Соколског дома почела је 1929. године и завршена седам година касније, а занимљиво je да су средства обезбеђена сакупљањем добровољних прилога. Највећу донацију, од 100.000 тадашњих динара, дао је краљ Александар Карађорђевић. Зграда је после рата имала вишеструку намену – музеј, потом факултет, да би 1971. године поново постала објекат физичке културе. Tако ове године славимо 50. годишњицу откако зграда Старог ДИФ-а представља Градски центар физичке културе. Ово је први пут да је фасада зграде у потпуности обновљена и сада има изглед као 1936. године када је изграђена. Зграда је под заштитом Завода за заштиту споменика културе Града Београда, а дело је Момира Коруновића, једног од наших најзначајнијих архитеката. Заједно са наставком изградње Београда на води, ускоро ће почети и реконструкција фасаде зграде Поште на Савском тргу, коју је такође радио Момир Коруновић – рекао је Весић.

Весић је прецизирао да је за енергетску санацију зграде Старог ДИФ-а Град Београд издвојио 142 милиона динара.

– Замењена је столарија, урађена нова фасада, као и „солари”, сада настављамо да улажемо у унутрашњост објекта, а следеће године нас чека уређење базена. На овај начин показујемо колико нам је важно не само уређење зграда већ и њихова енергетска ефикасност. Ове године радимо на побољшању енергетске ефикасности четири јавна објекта – зграде Општине Земун, која је већ завршена, ОШ „Вук Караџић” у Сремчици, ОШ „Краљ Петар II Карађорђевић” и зграде Старог ДИФ-а – додао је заменик градоначелника.

Весић је нагласио да ће Град Београд наставити да улаже у енергетску ефикасност и истакао да је данас на састанку са руководством ЈКП „Београдске електране” донета одлука да Град Београд укине партиципацију за прикључење на систем даљинског грејања за све објекте јавне намене, као и за све објекте који постају енергетски ефикасни.

– Ти објекти су изграђени раније, али сада се улаже у енергетску ефикасност. Све људе који живе у таквим објектима желимо да подстакнемо да се без додатних трошкова прикључе на систем даљинског грејања. На тај начин гасимо индивидуална ложишта, смањујемо загађење, а „Београдске електране” греју више „квадрата”, што и јесте њихов циљ. Истовремено, „Електране” ће основати предузеће које ће се бавити енергетском ефикасношћу. То значи да ће „Електране” моћи да понуде станарима обнову фасаде, па би грађани те трошкове „покрили” уштедом енергије која ће се наплаћивати по утрошку, а не по квадратном метру. Такође, радимо на оснивању предузећа у оквиру „Електрана” које ће се бавити поправкама у становима. Нажалост, већина грађана нема на располагању фирму која се бави поправком грејних инсталација у становима. Инсталације су у власништву грађана и на тај начин Београђани ће имати прилику да реше проблем преко фирме која је у власништву Града, да добијају рачуне и гаранцију. Град Београд доста улаже у енергетску ефикасност, што не значи да не би требало и више, али како расте буџет и животни стандард, средства ће бити већа. Ово је идеалан пример како се могу „спојити” енергетска ефикасност, спортски објекат, историја и култура – рекао је Весић.

Секретарка за спорт и омладину Драгана Пешић Белојевић захвалила је свима који су учествовали у овом пројекту и подсетила да су многи врхунски спортисти нашег града почели да тренирају управо у здању Старог ДИФ-а.

– Сваке године на Старом ДИФ-у београдски основци и средњошколци имају на располагању различите активности, од обуке пливача, која нам је јако битна, до четири кампа, која се завршавају крајем септембра. Позивамо децу и родитеље да дођу на Стари ДИФ и уживају у новом сјају овог здања – рекла је Драгана Пешић Белојевић.

Директор Градског центра за физичку културу Стари ДИФ Владимир Јанковић захвалио је заменику градоначелника и секретаркама за енергетску ефикасност, односно спорт и омладину.

– Град нам је пружио изузетну подршку у овом послу. Дневно имамо у просеку 2.000 корисника свих старосних категорија, од најмлађих до најстаријих суграђана – рекао је Јанковић.

Напомена: Последње три фотографије представљају изглед фасаде пре реконструкције. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић: Опрема најновије генерације у Специјалној болници „Свети Сава”

Следећа вест

Весић: Градски конкурс за субвенције за куповину бицикала биће расписан 15. јула

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *