Градоначелник Радојичић: „Тиршова два” је мој најважнији пројекат

Нема коментара Share:

16.07.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је изјавио да је јуче отворена здравствена станица у Борчи, те да су после толико година људи у том делу Београда добили здравствену установу.

Он је за ТВ Хепи истакао да ће читав низ служби бити у новој здравственој установи и омогућиће људима да на лицу места реше своје здравствене проблеме.

– Када сам постао градоначелник пажња је усмерена ка томе да људи што мање чекају на здравствени преглед, а када имате здравствену институцију у својој близини све је много лакше. Пролазећи зградом, увидели смо да је у потпуности функционална. Ту су различите службе, а мени је посебно важно да постоји добра педијатрија јер ми је на првом месту лечење деце, с обзиром на то да сам дечји хирург. Осим тога, физикална терапија је добро организована, као и хитна служба која може да одлази на терен и пружи помоћ онима који живе у околини. Посебно је важно да се у здравство последњих година много улаже – рекао је први човек престонице.

Говорећи о изградњи Тиршове два, истакао је да је реализација тог пројекта посебно битна за њега.

– Без обзира на то што се толико гради када је здравство у питању, људи су и раније помињали да је потребна нова здравствена установа за лечење деце. Деца која се лече од малигних болести морају да имају максимални комфор. Многи људи који на лечење одлазе у иностранство, не иду тамо јер су лекари бољи, већ су бољи услови у којима се људи лече. У новој згради Тиршова 2 за лечење деце имаћемо на располагању више од 30 хиљада квадрата. Биће организоване савремене службе за најтеже пацијенте, пре свега за оне са малигним болестима или за оне који се припремају за операцију срца – рекао је градоначелник.

Он је нагласио да ће болница бити организована тако да деца проводе што мање времена у њој.

– Циљ је да се деца што мање излажу хоспиталном синдрому, јер сваки тренутак проведен у болници оставља на децу психолошке последице. Један од најважнијих пројеката за мене, као градоначелника Београда, јесте Тиршова два. Кроз овај пројекат градње сам схватио низ ствари које су важне за овај град. Пре свега, ту мислим на екологију и здравију животну средину, и то је правац у којем желим да се град развија, а други је да се деци обезбеде добри услови за раст, игру и лечење – рекао је Радојичић.

Тендер за припремне радове је завршен, прецизирао је градоначелник, а и пројекат детаљне организације клинике безмало је потпуно окончан. Следи тендер за извођење, те је градоначелник изразио наду да ћемо у току две до три године имати нови објекат дечје болнице Тиршова 2.

– Биће то засигурно најбоља регионална болница која ће омогућити да задржимо младе лекаре јер ће имати добре услове за рад, а пацијенти најбоље услове за лечење – рекао је градоначелник Радојичић, подсећајући да је ово само један од пројеката у области здравства, у које се много улаже захваљујући пре свега председнику Александру Вучићу.

Градоначелник се осврнуо и на бројна културна и друга дешавања која нас очекују током лета – Белеф, концерте, филмске пројекције, низ програма за децу, бесплатне спортске активности и слично, али уз поштовање епидемиолошких мера.

Градоначелник се посебно осврнуо на сарадњу са градовима и општинама из региона и подсетио да је Београд јуче посетила делегација из Никшића, са којом ће имати састанке и данас.

– У протеклом периоду имали смо читав низ састанака са председницима општина и градоначелницима из региона, Бањалуке, Неума, Источног Сарајева, Берана, Будве, а ево сада и Никшића. Београд настоји да размењује своја искуства са другим градовима и да учи од њих, као што нашу помоћ желимо да пружимо пре свега примерима добре праксе. Сви наши гости били су фасцинирани Београдом на води, као и начином на који Београд привлачи инвестиције – рекао је Радојичић.

Говорећи о водоснабдевању, градоначелник је истакао да је врло важно да се у овом периоду високих температура рационално и наменски троши вода, те је подсетио да проблем недостатка воде немају делови града који припадају систему ЈКП „Београдски водовод и канализација”.

– Светски стандарди потрошње воде су 150 литара дневно по човеку, а код нас је потрошња значајно већа и износи око 250 литара по становнику. У време великих врућина у приградским деловима троши се ненаменски и до 500 литара по човеку, што је недопустиво. Зато апелујемо да се вода троши рационално и наменски. У рубним деловима града у водоснабдевање дуго није улагано, што ми полако мењамо решавајући управо проблеме са водоснабдевањем. Пројектом „Макиш 2” значајно ћемо разрешити питање водоснабдевања, али водоводна мрежа се дугорочно мора развијати и одржавати – закључио је градоначелник Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Рaдojичић: Чeститaм грaдoвимa кojи су ушли у финaлe тркe зa „Зeлeну прeстoницу Eврoпe”. Бeoгрaд сe рaмe уз рaмe нoсиo сa eврoпским грaдoвимa у oвoj oблaсти

Следећа вест

Деца из Бањалуке у посети Београду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *