Радојичић: Конструктивни разговори са делегацијом Никшића, наставићемо да сарађујемо по питању свих важних тема за наше градове

Нема коментара Share:

17.07.2021.
Током претходна два дана имао сам задовољство да угостим председника општине Никшић Марка Ковачевића и његове сараднике. Имали смо заиста добре разговоре о интензивирању сарадње, а централни догађај посете био је сусрет са председником Србије Александром Вучићем, који је максимално подржао нашу сарадњу, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за ТВ канал Вести, на којем је гостовао заједно са Марком Ковачевићем, председником општине Никшић. 

Радојичић је истакао да су током дводневне посете делегације Никшића размењена искуства о многим питањима.

– Могу да кажем да сви градови, без обзира на величину, деле сличне судбине и проблеме. Комунални послови, заштита животне средине, али и привреда, заузели су централно место разговора, а мислим да је Београд град на који многи могу да се угледају када је привредна активност у питању. Београд на води је најбољи доказ за тврдњу да је наш град тренутно једно од најбољих места за инвестиције у региону. Разговарали смо и о другим темама које утичу на побољшање квалитета живота становника. У разговорима су са „стране Београда” учествовали представници секретаријата за привреду, инвестиције, културу, али и представници Туристичке организације Београда – рекао је Радојичић. 

Он је истакао да га је код председника општине Никшић фасцинирао ентузијазам и жеља да унапреди квалитет живота свих Никшићана, без обзира на евентуалне негативне политичке последице. 

– Морамо да схватимо да морамо да сарађујемо и да само на тај начин можемо једни другима да помогнемо. Примера ради, за Никшић је значајно унапређење путне инфраструктуре у приградским деловима, а мислим да су Београд и Србија одлични примери како се тај посао добро обавља. Уколико нам се укаже прилика, сигурно ћемо добрим саветима помоћи по том питању. Исто важи и за организацију културних догађаја са дугом традицијом, попут филмских фестивала или Сајма књига који нас у октобру очекује у Београду. Постоји читав низ идеја и сигуран сам да ће сарадња бити конкретизована – додао је градоначелник. 

Радојичић је рекао да настоји да, колико год је то могуће, „преслика” политику председника Вучића на локални ниво. 

– Београд има сарадњу са градовима региона, Будвом, Беранама, Бањалуком, Источним Сарајевом, Неумом, и то су само неки од примера где размењујемо искуства и покушавамо да остваримо обострану корист. Питања српских интереса, без обзира на то где Срби живе, увек су значајна и морамо да радимо на очувању нашег идентитета у овим тешким временима. Никшић има фантастичну позицију – сат времена је удаљен од Дурмитора, исто толико од мора или Требиња, такође 60 минута од Подгорице, а свега пола сата од Манастира Острог. Мало је градова који имају толико значајних дестинација у близини – закључио је Радојичић.

Председник општине Никшић Марко Ковачевић је рекао да су могућности сарадње са Београдом изузетно велике. 

– У претходном периоду у Црној Гори није постојало политичко расположење да се таква сарадња интензивира, али је промена власти била кључна за промене по том питању. Желимо да сарађујемо са нашом браћом из Србије и то је нешто што је сасвим природно. Наш превасходни циљ јесте бољи живот свих наших грађана – рекао је између осталог председник општине Никшић. 

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Од Железника до Карабурме метроом за 24 минута

Следећа вест

Ажурирајте апликацију „Беоком сервис”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *