Градоначелник Радојичић на завршној вечери 53. Грочанских свечаности: Гроцка, српска Тоскана

Нема коментара Share:

03.08.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић затворио је 53. Грочанске свечаности, које су се традиционално одржале на обали Дунава у Гроцкој, уз примену епидемиолошких мера, и том приликом уручио награду победнику такмичења „Златни котлић Дунава”.

– Велико ми је задовољство и част што сам са вама на овој величанственој манифестацији, која траје дуже од пола века, и што овако успешном организацијом показујемо да живот у Београду и њеним општинама није стао. Напротив. Желим да нас наредне године овде буде још више, да у занимљивим и богатим садржајима ове традиционалне манифестације уживамо и убудуће. Одржавање Грочанских свечаности још једном потврђује да, упркос корони, Београд живи и да је Београд град победника – навео је Радојичић.

Градоначелник се осврнуо на бројне пројекте који су реализовани или се реализују у овом делу града, истичући добру сарадњу и посвећеност Града да се Гроцка и надаље развија. 

– Насеље Лештане је добило нову школу, реновирана је здравствена амбуланта у Бегаљици, улагано је много у путну инфраструктуру, а у плану је изградња два обданишта и дом здравља. Ипак, најважније питање које ће бити решено јесте проблем стабилног водоснабдевања. Изградњом дистрибутивних цевовода, који ће се са регионалног водовода Макиш–Младеновац гранати ка Врчину и Гроцкој, створиће се услови да се грађани прикључе на градску водоводну мрежу – прецизирао је Радојичић.

Градоначелник Радојичић је похвалио богат и разноврстан програм манифестације и напоменуо важност да се традиција одржи упркос корони, као што је то ове године био случај са Софестом, Белефом, Битефом. Грочанске свечаности су важна манифестација која промовише културне, туристичке, спортске и пољопривредне потенцијале Гроцке.

– Гроцка је по овој манифестацији позната међу Београђанима и гостима Београда, али и у читавој Србији. Све похвале Организационом одбору и председнику општине Драгана Пантелића на одличној организацији. Општина увек има подршку Града јер Грочанске свечаности представљају важну манифестацију у календару догађаја у Београду и атрактивна је за туристе – оценио је Радојичић.

Заштићена амбијентална целина Гроцке се на најлепши начин из године у годину представља и окупља бројне посетиоце. Програм и садржаји манифестације на добар начин користе географску позицију ове општине на Дунаву, као и то што је Гроцка, попут Тоскане, препознатљива као воћарски крај, тако да добар део садржаја манифестације истиче ове две ствари.

Ове године уприличени су концерти и позоришне представе, затим изложба воћа, ликовна колонија, етно-базар, наступ културно-уметничких друштава. Као увертира за свечаност, ове године је одржан „Архангел фест” – „бајкерски” и рок фестивал. Уприличен је и низ спортских дешавања, те су одржана такмичења у риболову, баскету, одбојци на песку и шаху.

Завршници фестивала присуствовали су, између осталих, председник општине Гроцка Драган Пантелић и председник Скупштине општине Земун Мирослав Гајић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Градоначелник Радојичић: У рукама сам држао олимпијске медаље

Следећа вест

Бесплатне еколошке пешачке туре на Великом ратном острву

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *