Радојичић: Град финансијски помаже парове са секундарним стерилитетом

Нема коментара Share:

08.09.2021.
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је за ТВ Прва да је Град Београд ове године определио 30 милиона динара за финансирање поступка биомедицински потпомогнутог оплођења за парове са секундарним стерилитетом, и то за стотину парова.

– Прошле године определили смо 28 милиона динара за финансирање четвртог покушаја вантелесне оплодње. Тада је 128 парова добило могућност да искористи ову финансијску помоћ Града Београда. Ове године помажемо паровима са секундарним стерилитетом, а то значи да је пар већ добио једно дете на биолошки начин, а услов је да је протекло најмање четири године од установљеног проблема са зачећем, те да жена у овој календарској години нема више од 42 године старости. Град Београд жели да допринесе решавању овог сложеног и важног проблема. Републички фонд за здравствено осигурање и Министарство здравља сваке године опредељују све више новца за решавање овог питања, када се ради о примарном стерилитету – појаснио је Радојичић.

Говорећи о актуелним пројектима у Београду, градоначелник је споменуо изградњу линијског парка.

– Највећи светски градови имају паркове изграђене по овом моделу, међу којима су Њујорк и Москва. Дакле, у дужини од 4,7 километара, од Бетон хале до Панчевачког моста, у десет целина уредићемо овај део града. Желимо да реализујемо концепт спуштања Београда на реке, што ће Београд учинити још атрактивнијим и за Београђане и за туристе. У идејном решењу пројекта учествовало је 55 младих архитеката, техничка документација је у изради, а путем пројекта биће примењен низ еколошких иновативних решења – рекао је Радојичић.

Говорећи о мерним станицама за мерење квалитета ваздуха, градоначелник је рекао да у овом тренутку имамо 35 мерних станица.

– Набавићемо их још двадесет, то је пројекат који ће трајати наредне две до три године и на тај начин моћи ћемо још прецизније да пратимо ситуацију када је реч о квалитету ваздуха у Београду. Важно је да имамо јасну анализу квалитета ваздуха током свих 365 дана у години. Проблем квалитета ваздуха потиче из занемаривања ове теме током претходних деценија. Тренутно у Београду постоји близу 700.000 аутомобила, а сваке године бележимо раст броја аутомобила за око 50.000, што такође утиче на загађење. Број дана у којима квалитет ваздуха у Београду није задовољавајући потребно је упоредити са бројем таквих дана у другим великим градовима. У том контексту, Београд нема лош резултат. Питање квалитета ваздуха је сложено питање, потребан је дугогодишњи рад, а сигуран сам да ћемо доћи до жељених резултата – рекао је  Радојичић.

Говорећи о споменику Михајлу Пупину, градоначелник је навео да ће споменик овом истакнутом српском научнику бити подигнут испред зграде Електротехничког факултета.

– Овај споменик биће постављен до краја године. Две недеље пре планираног рока завршили смо и сквер Милене Дравић и Гаге Николића на Врачару, а усвојили смо и Одлуку о постављању споменика Душку Радовићу, на иницијативу академика Матије Бећковића и дечјег писца Љубивоја Ршумовића. Град Београд води рачуна о својој историји и знаменитим личностима које су допринеле развоју друштва у којем живимо. Зато пуно пажње посвећујемо уређењу тргова, скверова и подизању споменика људима који су нас задужили – закључио је први човек Београда.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Уклањање сувог стабла бора у Влајковићевој

Следећа вест

Градоначелник Радојичић одржао трибину са студентима: Дијалогом до вакцинације младих

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *