Најава 258. премијере у Омладинском позоришту „Дадов”

Нема коментара Share:
Најава 258. премијере у Омладинском позоришту „Дадов”

05.04.2021.
Омладинско позориште „Дадов” одржаће 258. премијеру 8. априла од 18 часова. Пред публиком ће бити изведена представа „Животињска фарма”.

Режију представе која је рађена по истоименом роману Џорџа Орвела, потписује Даријан Михајловић, редитељ, професор Факултета драмских уметности у Београду и некадашњи уметнички директор ДАДОВ-а. Костим и маску за представу урадила је Ирена Сомборац уз асистенцију Марије Јаношевић, кореографију Милан Громилић, музику Бојан Јермић, а сценографију Сашко Крстев. Драматург представе је Вања Шевић, док је асистент редитеља Нађа Вучковић.

Радња овог романа, који је објављен 17. августа 1945. у Уједињеном Краљевству, на сатирични начин говори о догађајима који су у Русији на власт довели Јосифа Стаљина, као и о периоду његове владавине пре Другог светског рата.

На почетку романа Стари Мајор својим пријатељима са фарме говори о великој побуни и о томе како ће постојати свет без људи. Животиње га послушају и једне ноћи нападну Џонса и преотму фарму. На власт су дошли Наполеон и Сноубол. Уводе реформе за бољи живот и доносе седам заповести. Живот је животињама био леп и угодан, али људи су дошли и почели да се боре против животиња и изгубили. Након неколико дана Сноубол је протеран са фарме и Наполеон је преузео власт. Живот је од тада био тежи, а седам заповести је промењено како је свињама одговарало. „Сви су једнаки, али неки су ‘једнакији’ од других” – један је од примера. Све животиње, осим свиња и Наполеонових паса, морале су више да раде, добијају мање хране и да не уживају у повластицама. Једне ноћи фарма је из животињске претворена у властелинску. Те ноћи такође је дошло до свађе између свиња и људи, и то је доказало да је Наполеон издао животиње и хтео већу власт. Није се више знало ко је свиња, а ко човек.

Играју: Валентина Билаков, Никола Брун, Анђела Џаферовић, Огњен Иванов, Жана Јеловац, Лазар Јешић, Матеја Јовановић, Павле Кнежевић, Борис Максимовић, Јана Мартинов, Тијана Мићуновић, Нина Недић, Лазар Ненадовић, Филип Папрић, Влада Папрић, Јована Петровић, Нађа Прочковић, Никола Радуловић, Лена Стаменковић, Драган Суботић, Александар Тадић, Мина Вујчић и Реља Штиглић.

Премијера ће бити одржана у складу са свим препорученим епидемиолошким мерама. Репризе представе одржаће се 9. и 26. априла, такође са почетком у 18 часова.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Најлепша фотографија Земуна

Следећа вест

Одлука о подизању споменика индијском песнику и нобеловцу Рабиндранату Тагору

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *