Весић: Закон о буци допринеће ефикасном решавању овог проблема у граду

Нема коментара Share:

13.06.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је за ТВ Пинк да од Закона о буци, који је на јавној расправи до 23. јуна, очекује много и да је то начин да се уведе ред у граду. Да бисмо све ово могли да спроведемо, додао је, у протеклих осам месеци је урађено зонирање града када је у питању бука и за сваки део је утврђено шта су извори буке.

– Проблем буке није нов у Београду, постоји већ деценијама. Није то само бука из угоститељских објеката већ и од радова, ауто-пута. Постоје различити извори буке који људима праве проблеме. Покушао сам пре неколико година да решим тај проблем и слао сам неколико иницијатива Влади Србије. Једина која је до сада реаговала је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, која разуме ту проблематику и прихвата да радимо на Закону о буци. Носилац посла је Министарство заштите животне средине. Ми смо помагали са становишта локалне самоуправе и дошли до нацрта новог закона који се сада налази на јавној расправи до 23. јуна. Ко жели да погледа тај закон, може да га види на сајту Министарства заштите животне средине и да онлајн упути примедбе и предлоге – истакао је Весић и позвао све који мисле да могу да допринесу проналажењу најбољег решења да дају своје примедбе. 

Како је навео Весић, када закон буде усвојен, комунални милиционар ће имати апарат за мерење буке, на лицу места ће моћи да мери буку, опомене онога ко то ради, да казни прекршајном казном која неће бити испод 150.000 динара, да привремено затвори објекат, забрани обављање делатности у неком периоду или да одузме средство са кога се емитује бука.

– Ми већ радимо на томе да обезбедимо те апарате, комунални милициионари пролазе обуку и верујем да ћемо на тај начин увести ред у граду. Тако ћемо много ефикасније да се боримо против оних које не интересује како живе људи у згради у којој они имају објекат. Као што се борим да раде угоститељски објекти, тако се борим да у Београду влада ред зато што људи морају да буду заштићени – појаснио је Весић.

Према његовим речима, данас када инспектори изврше увид у неком ресторану или кафићу који емитује буку, по садашњим законима могу да опомену онога ко то ради и закажу мерење буке. Јасно је, додао је, да мерењем буке у заказаном термину нико неће бити кажњен. 

Весић је рекао да је на последњој седници Скупштине града усвојен План постављања сплавова, што је такође један од извора буке.

– У септембру чекамо измену Закона о водама. Иако су Сава и Дунав реке првог реда, ми смо као Град Београд добили надлежност над плутајућим објектима. Добили смо право да уредимо ту област. Сви ће добити своја места, добиће легално струју, воду, али ће морати да плаћају своје обавезе према Граду. За њих ће важити иста правила када је у питању бука. У сарадњи са Машинским и Грађевинским факултетима радимо на томе како да се направи заштита од буке, чак и на отвореном. Друго, неће више моћи да избацују фекалије у реку, мораће да чисте простор око сплавова. Хоћемо да и у ову област уведемо ред, јер Београђанке и Београђани заслужују да живе у уређеном граду – рекао је Весић.

Како је навео, угоститељи ће добити рок да у неколико година спроведу заштиту од буке у својим ообјектима. Припремамо се, додао је Весић, да се на исти начин бавимо паром и мирисима. 

– Забранићемо ћумур и те врсте кухиња у стамбеним зградама. То ћемо урадити на седници следеће Скупштине, а већ смо забранили да фаст-фуд ресторани могу да раде 24 сата у стамбеним зградама. Сада ћемо се на исти начин позабавити паром и мирисима – истакао је Весић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић: Кризни штаб прихватио све предлоге, Београд се враћа нормалном животу

Следећа вест

Градоначелник Београда са амбасадором Краљевине Холандије разговарао о значајним темама за Београд

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *