Весић: Отварају се клубови за старије суграђане, у популацији преко 65 година вакцинисано 81 одсто

Нема коментара Share:

14.06.2021.
Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас Дневни центар и клуб за старије „Анђелка Трнавац” у Црнотравској улици на Бањици и том приликом разговарао са пензионерима који су изразили задовољство што је клуб после годину и по дана поново отворен.

Весић је истакао да је ово 31. клуб који је отворен на територији Београда и подсетио да је први отворен 1973, а да их је до 2013. године било 20.

– Настојимо да отварањем клубова подигнемо квалитет живота људи, да наши најстарији суграђани овде могу да се друже, организују излете, бесплатне обуке и радионице. Ово је заиста значајна ствар јер у Београду живи више од 350.000 суграђана старијих од 65 година. Наша обавеза као друштва је да подигнемо квалитет њиховог живота, такође и да водимо рачуна о најмлађима, јер вредност једног друштва се огледа у томе – рекао је Весић.

Он је додао да је прошле недеље донета одлука да се поново почне са организацијом излета, те да се очекује да ће до краја године око 90.000 најстаријих суграђана кренути на излете. 

– Са њиховом организацијом се престало када је почела епидемија вируса корона. За њих је данас ово најбоља вест. То је нешто што су они заслужили јер су били најдисциплинованији – најавио је заменик градоначелника, подсетивши да је у Београду у популацији преко 65 година вакцинисано скоро 81 одсто грађана. 

Он је истакао да од данашње седнице Кризног штаба очекује да се настави са попуштањем мера. 

– Град Београд ће тражити да се продужи радно време угоститељских објеката до 1 час после поноћи, пуштање музике до 24 часа и емитовање живе музике, уз поштовање мера Завода за јавно здравље. Такође ћемо тражити да се омогући настава у природи, семинари и конгреси, матурске вечери и свадбе, уз поштовање свих мера, као и да се од 21. јуна у Београду организују јавни скупови. Кризни штаб мора са својим мерама да излази уз сусрет животу. Тешко је говорити о неким великим рестрикцијама у тренутку када имамо 52 одсто вакцинисаних грађана и двадесетак заражених на територији града који има више од два милиона становника, што је на нивоу статистичке грешке. Морамо да будемо опрезни, али и да нађемо начин како да се одвија живот, а да се истовремено заштити јавно здравље – рекао је Весић.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић истакла је да су после 15 месеци паузе од данас отворени сви клубови – 31 клуб за најстарије суграђане у Београду.

– До краја године обновићемо два клуба за пензионере, у Сопоту и Гроцкој, који нису реновирани више од 15 година. Из године у годину се трудимо да улажемо у просторе које користе најстарији суграђани. Следећи клуб који отварамо биће на територији општине Раковица, на Петловом брду, где се комплетно реновира месна заједница. Захваљујући иницијативи Горана Весића, ту ће бити и велики део за наше сениоре. Важно нам је да најстарији имају подршку од главног града и зато смо се изборили за поновно отварање клубова, а за све то су најзаслужнији они сами, јер су поштовали све мере и заштитили своје здравље – рекла је Станисављевићева.

Она је истакла да ће у раду клубова и даље бити поштован протокол који је израдио Градски завод за јавно здравље.

– Превентивне мере остају на снази и свакодневно ће се примењивати, а то значи ограничен број људи који могу ући у клуб, обавеза ношења маски и друге мере. Наша клупска мрежа је најбројнија у Србији, имамо више од 10.000 чланова и од самог почетка пандемије организовали смо кол-центре који су им обезбедили доношење намирница и другу помоћ. Заједно са корисницима помоћи у кући, најстарији су имали приоритет приликом имунизације, што доказује колико су нам најстарији суграђани важни – рекла је Наташа Станисављевић.

Председница општине Вождовац Ивана Томић захвалила је заменику градоначелника на томе што је учинио велики напор да се обнови дневни боравак за пензионере на Бањици. Она је позвала пензионере Вождовца да посете Дневни центар у Црнотравској улици.

– Организоване су бројне радионице зато што су то наши пензионери који су градили ову земљу и заслужили – рекла је Томићева и најавила бесплатне програме и излете за најстарије суграђане.

Она је такође истакла да у подавалским насељима постоји потреба за дневним боравцима за пензионере и најавила конкретне кораке у њиховој реализацији. 

Пензионерка Надежда Николић изјавила је да су задовољни услугом, домаћицама и социјалним радницима, јер им сви пружају оно што им је потребно, те да им клубови много значе јер се међусобно упознају и друже.

Догађају је присуствовао и управник РЈ Дневни центри и клубови Милош Минић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Водич за предлагање идеја грађана из области заштите животне срединe

Следећа вест

Весић: Кризни штаб прихватио све предлоге, Београд се враћа нормалном животу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *