Планом о постављању плутајућих објеката дефинисане зоне, намена и њихов изглед

Нема коментара Share:

15.06.2021.
Главни градски урбаниста Марко Стојчић изјавио је јутрос да су новим планом о постављању плутајућих објеката, који је усвојила Скупштина Града Београда, дефинисане зоне, намена и њихов изглед.

Предстоји нам измена Закона о водама, која треба додатно да дефинише ту област. Након тога ће бити донето још неколико градских одлука с циљем да се у потпуности уреди ова област, истакао је Стојчић за ТВ К1.

– Овим планом су дефинисане зоне где је могуће, односно где није могуће постављати плутајуће објекте. Дефинисане су и зоне где је условно могуће постављање таквих објеката. На пример, ако је у близини неког водног објекта, потребна је и дозвола ЈКП „Београдски водовод и канализација” – навео је градски урбаниста.

Зоне за постављање плутајућих објеката у већој мери се подударају са већ постојећим запоседнутим зонама у свим деловима града, казао је Стојчић.

– Новина је да су одвојене зоне по намени. Више није могуће да плутајући објекти различите намене буду у истој зони. На пример на Савском кеју, који је у близини стамбених зграда, више неће бити могуће постављати ноћне клубове и сличне објекте који производе буку. Тај простор ће бити резервисан само за ресторане – прецизирао је градски урбаниста. 

Он је додао да је од сада у зонама које су у оквиру културно-историјских целина регулисана висина плутајућих објеката.

– Такође, сваки објекат на води ће проћи и архитектонску контролу, која мора бити у складу са прописима и зоном у којој се налази, а коју ће верификовати Комисија за планове Скупштине града. Власници тих објеката имају рок од две године да намену, висину, архитектонски изглед, удаљење од другог објекта, као и противпожарне услове ускладе са новим прописима – казао је Стојчић.

Истакао је да ће изазов бити да се у догледно време реши и третман отпадних вода с обзиром на велики број плутајућих објеката који тај отпад избацују директно у Саву и Дунав.

– Мораћемо са власницима да осмислимо модел решења. Имамо неколико предлога – у виду танкова или специјализованих возила за њихово пражњење, док је трећа варијанта да сваки објекат има мањи уређај за третман тих отпадних вода – навео је главни градски урбаниста. 

Новина је, према његовим речима, да ће власници бити у обавези да потпишу уговор о закупу и плаћају таксу Граду Београду, што данас није случај.

– Град нема никаквих прихода од тих објеката будући да је то јавна обала и припада свим грађанима Београда – то није нормална ситуација. Такође, закупци тог простора неће имати права да утичу на изглед обале, то јест да руше или граде у простору који не припада њиховом сплаву – прецизирао је Стојчић.  

Стојчић је истакао да се у спровођењу нових мера обавља интензивна сарадња са власницима пловних објеката, као и са грађанима.

– Грађанима највећи проблем представља бука с тих објеката. Новина је да сви ти објекти, поред адекватног зонирања, морају да имају и одговарајућу звучну изолацију. Подсетићу да ускоро ступа на снагу нови закон о заштити од буке који ће омогућити Комуналној милицији да мери и кажњава на лицу места, што досад није био случај – закључио је Стојчић.   

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Радојичић: Град Београд ће наставити да развија „Центар лепих уметности Јована Колунџије – Гварнериус”

Следећа вест

Обележен Међународни дан борбе против насиља над старима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *