Весић: Обезбеђење нема право да легитимише путнике, већ само да штити контролоре

Нема коментара Share:

07.07.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић обавестио је данас компанију „Кенткарт”, која врши наплату карата у јавном превозу, да лиценцирано приватно обезбеђење нема право нити основ да легитимише путнике у јавном градском превозу.

– Према градским одлукама, контролу карата врше контролори, а овлашћење за легитимисање, у складу са позитивним прописима, имају само и искључиво службена лица, међу којима су и комунални милиционари – написао је Весић.

Он се компанији „Кенткарт” обратио поводом одлуке да ангажује лиценцирано обезбеђење у јавном превозу путника у Београду.

– Разумем вашу потребу да заштитите контролоре у обављању својих радних обавеза, с обзиром на то да је само током ове године било око педесет физичких напада на њих од путника који не плаћају карте у јавном превозу – навео је Весић.

Он је подсетио да Београд за јавни превоз издваја око 240 милиона евра годишње, од чега се од куповине карата наплати око седамдесетак милиона, што значи да се јавни превоз дотира са око 180 милиона евра годишње.

– Европски просек је да се јавни превоз дотира са отприлике трећином средстава, што значи да Београд даје 95 милиона евра више него што би требало. За тај новац сваке године могли бисмо да купимо скоро 300 аутобуса, да изградимо 46 вртића или школа, или да завршимо регионални водовод Макиш–Младеновац. Толико годишње из буџета од свих грађана узму они који не плаћају превоз. Осим тога, настављамо да ширимо мрежу јавног превоза. Наш град, у коме јавни превоз постоји од 1892. године, тренутно има 503 линије, 2,5 милиона вожњи сваког дана и скоро 5.400 стајалишта. У односу на 2012. годину, наши превозници годишње пређу 12.697.991 километар више, са 1.127 полазака више и са 72 линије више – написао је Весић.

Додао је да ће Град наставити да апелује на грађане да плаћају превоз, јер ће на тај начин допринети не само бољим условима у коришћењу ове услуге већ и развоју града.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић угостио српску децу из региона

Следећа вест

Реконструисан крак Улице Вељка Рамадановића на Видиковцу

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *