Радојичић: Сузбијамо комарце и превентивно утичемо на њихову бројност

Нема коментара Share:

07.07.2021.
Грађани Београда не треба да страхују од вируса Западног Нила, али сви заједно ипак морамо бити опрезни, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић за јутарњи програм РТС-a.

– Вирус Западног Нила се у Београду и Србији појављује од 2012. године, а његова учесталост из године у годину је различита. Појавио се и ове године и требало би да будемо опрезни, али свакако нема места за панику и велику бригу. Наше комунално предузеће „Градска чистоћа” се бави тиме, спроводи редован мониторинг и испитивање комараца на присуство овог вируса, а још у марту се почело са третманом ларви. У овом делу године у току је третирање комараца са земље, али би требало подсетити да постоје речни и кућни комарци, при чему су третмани са земље пре свега усмерени ка речним комарцима. Кућни комарци највише преносе вирус Западног Нила и ту нам је потребна сарадња суграђана како бисмо заједнички деловали. Свака мала водена површина, све до барице у саксији може да буде место где се они размножавају и зато би требало сви превентивно да делујемо како се њихов број не би увећавао – казао је Радојичић.

Истакао је да су у овом тренутку активна сва возила за третирање комараца са земље, 25 екипа редовно обавља своје дужности, те да је покренута процедура за третирање комараца и из ваздуха.

– У наредном периоду, у зависности од мониторинга и временских услова, одредиће се оптимални моменат за третирање комараца и из авиона. Важно је нагласити да су сва средства за третирање комараца безбедна и да је потпуно бесмислено нападати људе који обављају посао запрашивања комараца. Они којима падне на памет да нападну раднике који обављају свој посао морају бити процесуирани и кажњени. Нисмо у 19. веку да се плашимо вакцине или средстава за комарце – истакао је Радојичић, подсетивши да је у борбу са комарцима у овој сезони уложено 132 милиона динара.

Градоначелник је указао да мали број људи добије неку тежу форму болести, али да то не значи да не треба бити опрезан и предузети све што је могуће да би се ризик смањио.

– Прошле године сам са деканом Биолошког факултета др Жељком Томановићем покренуо израду десетогодишње стратегије у циљу борбе са вирусом Западног Нила и сузбијања амброзије. То су ствари које захтевају дугорочни рад и јасну стратегију борбе са овим изазовима – казао је Радојичић.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Реконструисан крак Улице Вељка Рамадановића на Видиковцу

Следећа вест

Радојичић: Настављамо богату традицију Колективног венчања дугу 22 године

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *