Продужени боравак у школама од велике важности за родитеље

Нема коментара Share:

10.08.2021.
Током септембра биће формиране групе за продужени боравак у београдским школама од првог до четвртог разреда, што је уобичајено сваке школске године. Ово је услуга која је од великог значаја за родитеље који немају коме да оставе децу после школе док су на послу, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Број група зависи од интересовања родитеља за ову услугу која је бесплатна. Родитељи плаћају само храну уколико у њиховој школи постоје организовани оброци. Сама организација оброка и активности деце током боравка су у надлежности школе и то је одговорност директора – рекао је Гак.

Он је истакао да се продужени боравак организује за децу од првог до четвртог разреда, док плате учитеља и учитељица у боравку финансирају Град Београд и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

– Град Београд годишње за ове намене издваја око 150 милиона динара – рекао је Гак.

Он је додао да је протекле школске године у 111 београдских школа, које су имале потребу за продуженим боравком, боравило између 7.000 и 8.000 деце у 295 група.

– Ако се томе придода и број деце који финансира Министарство, укупан број је већи – рекао је Гак.

Гак је објаснио да са децом у боравку раде професори разредне наставе, учитељи које ангажују школе, те да је потребно да се родитељи у школи само пријаве да су заинтересовани за ову услугу.

Да би једна школа пружила услугу продуженог боравка деце, потребно је да за то има адекватан простор, опрему и наставна средстава, а програм јој се омогућава по прибављању иницијативе Савета родитеља, сагласности Наставничког већа и одлуке Школског одбора.

Како је истакао, на иницијативу Града Београда 2018. године је повећана плата учитељима, јер је ова школска услуга од великог значаја за родитеље.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Величанствен дочек олимпијаца испред Старог двора

Следећа вест

Градоначелник Радојичић са ватрогасцима у Винчи: Здравље грађана приоритет, са информацијама излазимо правовремено

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *