Додељена признања херојима Београдског маратона

Нема коментара Share:

18.06.2024.
После успешно завршеног 37. Комтрејд Београдског маратона, већ по традицији, додељена су признања истинским херојима који су се истакли својим делима и доказали да су чуда могућа. Стиче се утисак да је из године у годину све више оних који су мотивисани да, управо на најмасовнијој међународној спортској манифестацији у Србији, помере сопствене границе и живе у духу слогана Београдског маратона дајући од себе „Увек више”.

Хероји 37. Комтрејд Београдског маратона су Ања Миленковић и Данијел Шарић, родитељи који су полумаратонске трке истрчали са својим бебама. Најстарији учесници били су легендарни чика Влада Стевановић са 90 година и 74-годишња Славица Нета, који су успешно завршили полумаратонске трке. Награђени су и Кристијан Денчан, члан Специјалне олимпијаде Србије, екипа „Равноправно до циља” Нина Портолан, Снежана Вешовић и Милан Каћански, затим Вања и Стефан Петровић и Милош Кувекаловић, Дејан Петковић, кошаркаш у колицима, као и Момчило Живановић.

Елена Вељковић, девојка са аутизмом, будућа нада у парапливању, успешно је завршила трку на 10 километара, као и Зоја Милинковић, која је трку на 10 километара успела да заврши на себи приступачан начин. Лука Броћић је показао да дијабетес није разлог за престанак бављења физичком активношћу, те је успешно завршио маратонску трку.

Само годину дана након што јој је дијагностикован рак дојке, Маша Чалошевић је истрчала полумаратонску трку, која је за њу имала посебну симболику јер је одржана на дан њеног рођења, 28. априла, и то у периоду између две хемотерапије. Хероина Београдског маратона је и Марина Милорадовић, која је преживела два мождана удара и поново је била приморана да учи да хода, али то је није поколебало. Само после две и по године истрчала је трку на 21 километар.

Параолимпијац Милан Петровић, иако потпуно слеп, истрчао је полумаратон, а посебну захвалницу добио је Дејан Иванковић, који је био Миланова пратња. Посебне захвалнице добили су Црвени крст Београд за помоћ и бригу о свим учесницима и компанији ИДЕА, која је београдском Црвеном крсту донирала два аутоматска екстерна дефибрилатора којима ће се спасавати животи.

– По угледу на велике светске маратоне, Београдски маратон велику пажњу поклања друштвеној одговорности и хуманитарном раду, а пре свега инклузији. Посебну захвалност дугујемо свим херојима Београдског маратона. Ваша храброст, посвећеност и несебичност су прави примери људскости и солидарности. Ви сте инспирација за све нас и показујете да заједничким трудом можемо постићи велике ствари – изјавио је Дарко Хабуш, директор „Београдског маратона”.

Осим доделе признања херојима, овај јединствени догађај био је прилика да се обележи годишњица Фондације „Хероји Београдског маратона”, основане са жељом да се огромна позитивна енергија са тркачких стаза усмери ка вишим циљевима, те да се помогне онима којима је помоћ најпотребнија. У циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом, мобилни оператори обезбедили су Фондацији хуманитарни СМС број – 3023. У сарадњи са Спортским савезом особа са инвалидитетом, у оквиру Спортског центра „Олимп” постављене су справе за вежбање, прилагођене особама са инвалидитетом, а реализован је и пројекат „Радујмо се заједно”, који има за циљ повезивање деце са инвалидитетом са децом без инвалидитета.

На недавно одржаном 37. Комтрејд Београдском маратону оборен је рекорд по броју тркача, који сада износи 13.000. У „Трци задовољства” учествовало је око 7.000 Београђана и гостију Београда, а на улицама Београда тог 28. априла Београдски маратон окупио је чак 100 хиљада људи. Координација свих безбедносних, медицинских и комуналних служби била је на врхунском нивоу, па су посебне плакете захвалности додељене Граду Београду, Министарству спорта, Секретаријату за спорт и омладину, Секретаријату за послове одбране, ванредних ситуација и координацију, Секретаријату за заштиту животне средине, Јавном комуналном предузећу „Зеленило – Београд”, Српском атлетском савезу, Привредној комори Србије, Туристичкој организацији Србије, Туристичкој организацији Београда, Бео зоо-врту, поверенику за заштиту равноправности, Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Црвеном крсту Београд, Фондацији „Новак Ђоковић”, Специјалној олимпијади, УНХЦР-у, као и осталим партнерима и спонзорима који Београдском маратону помажу да крупним корацима иде напред, саопштено је из „Београдског маратона”.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

  Следећа вест

Међународни меморијални турнир у рвању грчко-римским стилом „Љубомир Ивановић Геџа” за сениоре

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *