Весић отворио изложбу „Споменичко наслеђе Улице кнеза Милоша” и најавио реконструкцију ове улице

Нема коментара Share:

15.09.2021.
Заменик градоначелника Београда Горан Весић отворио је данас изложбу Завода за заштиту споменика културе града Београда „Споменичко наслеђе Улице кнеза Милоша” којом је званично почела манифестација „Дани европске баштине”.

Весић је том приликом рекао да нас овакве изложбе подсећају на то шта све имамо и шта треба да сачувамо.

– Посебно сам поносан на то што је од 2017. до данас проглашено девет просторних културно-историјских целина, колико их је нажалост било и од 1960. до 1990, а након тога до 2017. ниједна. То значи да сте за четири године урадили посао који је пре тога рађен 57 година. Колико знам, у току је и процес проглашења још нових девет. Охрабрујем вас да то радите јер је то начин да се заштити оно што имамо, што је требало и раније да се деси – истакао је Весић.

Заменик градоначелника је изразио пуну подршку Града Београда и указао на добру сарадњу са ресорним министарством, као и Владом Србије. Истовремено, проглашено је више од 400 нових споменика културе у Београду.

– Срећан сам што смо успели да обезбедимо новац да Завод ради и неке ствари које досад није, као што је реконструкција Команде ратног ваздухопловства, те католичке катедрале и низ других објеката – навео је Весић.

Весић је подсетио и на историјат Улице кнеза Милоша која је у време градње требало да буде административни, војни, управни центар и као таква била је пример како се уздизала Србија у 19. веку.

Подсетио је да је су ту настали први јавни парк, министарства, Влада, Генералштаб, Народна скупштина, Гимназија, породичне куће, али доста тога је и уништено током ратова.

– Не постоји улица у Србији која боље осликава напредак Србије од времена првог и другог хатишерифа, када је почео да се мења и модернизује наш град. Чека нас озбиљна реконструкција ове улице. Прва идеја је била да се гради подземна гаража, али ће се вероватно од тога одустати јер ће се радити вероватно на празном плацу поред Министарства спољних послова. После реконструкције коначно ће личити на Топчидерски друм, имаће своје дупле дрвореде, бициклистичку стазу, неће више бити паркирања. Фасаде и зграде доћи ће до изражаја јер ће ово бити простор и за шетњу. Улица ће бити на понос – нагласио је Весић.

Весић је на крају поручио да ће Завод и надаље имати подршку Града, посебно у сегменту заштите просторних целина јер је то начин да се „сачува наш град”.

Директорка завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић је истакла да Улица кнеза Милоша са својим споменицима културе представља прави културни капитал нашег града.

– Бројна архитектонска остварења данас су материјално сведочанство о развоју овог дела Београда у последњих двеста година. Својим архитектонско-урбанистичким миљеом Улица кнеза Милоша указује на доследну тежњу ка престижном градитељском уређењу, али и на континуитет бриге о наслеђу. Овом изложбом настојимо да подигнемо свест наших грађана о потреби за очувањем нашег градитељског наслеђа – рекла је Вучковићева.

Нада Зец из Секретаријата за привреду захвалила је тиму Завода за заштиту споменика културе града Београда, који је током претходне две године припремио богат програм, као и Министарству културе и информисања и Оливери Игњатовић, националном координатору „Дана европске баштине”.

– Сви заједно омогућили су да се велики број установа културе укључи у ову манифестацију и допринесу да се што више сазна о нашем наслеђу, те да оно буде доступно публици – рекла је Нада Зец.

О изложби је говорила ауторка Ксенија Ћирић, наводећи да се споменичко наслеђе Улице кнеза Милоша први пут презентује посредством изложбе која је била веома инспиративна.

– Приказан је историјат развоја улице и њена архитектонска раскош, што се на најбољи начин показало приказивањем споменика културе у овој улици. Истакнути су они мотиви који говоре о архитектонским, урбанистичким, културним, историјским, меморијалним и свим другим вредностима, не само појединачних објеката већ простора у целини – навела је она.

На 15 паноа великог формата представљен је историјски развој једног од најлепших београдских булевара и истакнуте су културне, историјске, архитектонске, урбанистичке, естетске, меморијалне и друге вредности. Изложба „Споменичко наслеђе Улице кнеза Милоша” представља приказ историјата развоја једне од најлепших београдских улица, још од времена када је кнез Милош Обреновић овде, уз некадашњи Топчидерски друм, подигао свој двор. Окосница изложбе јесу споменици културе кроз чију ће презентацију публика бити у прилици да сагледа не само појединачне вредности ових објеката већ и улице у целини.

Бројна архитектонска здања данас сведоче о еманципацији како народа тако и архитектонско-урбанистичке струке у последњих 200 година. Путем изложбених паноа моћи ће да се прате политичке, привредне, идеолошке и уметничке прилике из времена Обреновића, Карађорђевића, као и послератне Србије и Југославије. Историјске фотографије до данас сачуваних, али и изгубљених објеката подсетиће посетиоце на важност чувања непокретног културног наслеђа Београда који представља неодвојив део културног идентитета нашег народа. Дванаест утврђених споменика културе приказано је према хронолошком принципу, од Амама из времена кнеза Милоша Обреновића, као јединог преосталог сегмента његовог некадашњег двора, до тзв. Добровићевог Генералштаба тешко страдалог у бомбардовању 1999. године, предочавајући развој не само улице већ читавог модерног Београда.

Заинтересовани ће имати прилику да изложбу погледају сваког радног дана у сали Завода за заштиту споменика културе града Београда од 8 до 16 часова, до краја ове године.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Весић поделио таблет уређаје ђацима и лаптопове наставницима ОШ „Никола Тесла” у Лештанима

Следећа вест

Српска застава на установама социјалне заштите

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *