Манифестација поводом Међународног дана борбе против дечјег рада

Нема коментара Share:

12.06.2023.
Градска секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић отворила је данас манифестацију под називом „Деца као сунца сјај” која је одржана у Прихватилишту за децу Београда, а поводом Међународног дана борбе против дечјег рада.

Чамагићева је том приликом истакла да данашњом манифестацијом желе да укажу колико смо истрајни у борби да свако дете има једнаку шансу за одрастање, као и да основна људска и дечја права морају бити поштована, те да ниједно дете не сме принудним радом бити злостављано и занемарено.

Према њеним речима, нека истраживања показују да је око 80.000 деце у Србији на неки начин искоришћено да ради и привређује мимо онога што закон дозвољава.

– Ми се боримо против тога. Дешава се некада да се деца користе за рад и да им се угрожавају дечја права, а да одрасли можда тога нису свесни. Зато је важно да разговарамо о овој теми. У руралним срединама деца су често преоптерећена физичким радом и због тога нажалост занемаре образовање, игру и радост, све што детињство доноси – рекла је Чамагићева.

Директорка Прихватилишта за децу Београда Данијела Стајковић истакла је да је ова борба испуњена поруком да дете треба да сија као сунчев сјај у нашим животима и да никада не треба да дозволимо да својим нечињењем или чињењем угрозимо било које дете.

Она је казала да ће у Прихватилишту бити организован низ радионица забавног и едукативног карактера, али је сврха данашњег дана да покажемо колико неке ствари које им приуштимо они умеју да врате.

– То су радост, расположење, уважавање, добра воља, препознавање снага које имају у себи, као и преформулисање њихових навика, жеља и потреба које су нажалост у неком окружењу биле угрожене – рекла је Стајковићева.

Према њеним речима, Прихватилиште постоји 65 година, а данас је у њему на располагању 48 кревета. Тренутно 40 деце користи услуге установе, а већ 65 година двадесет и четири сата овде долазе деца која су најугроженија у тренутку када им се дешава нешто што не би требало и смело. То су деца која се нађу на улици, која су занемарена, злостављана, жртве трговине људима.

Манифестацију су подржали многобројни пријатељи и познате личности који су својим присуством увеличали догађај, попут Сергеја Ћетковића, Нигора Монтенигерса, Ђорђа Мишине, Нине Перишић, Нине Нешковић и многих других.

Извор текста и фотографије: www.beograd.rs

Претходна вест

Екипе „Чистоће” данас и сутра спроводе акцију сузбијања комараца

Следећа вест

Малишани са Звездаре добили на поклон ауто-седишта

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *