Шапић: „Београдски дани породице” прилика да се посветимо једни другима

Нема коментара Share:

22.06.2023.
Градоначелник Александар Шапић најавио је данас на конференцији за новинаре у Старом двору манифестацију „Београдски дани породице”, која ће се одржати 24. и 25. јуна на простору од Теразијске чесме до Калемегдана, уз различите програме за све генерације и у оквиру 15 тематских зона.

Он је нагласио да је манифестација одлагана због трагичних догађаја у мају, као и због временских услова, те да очекује да ће постати традиционална и препознатљива за наш град, али и ван граница Србије. Према његовим речима, манифестацији ће присуствовати и српски патријарх Порфирије.

– Потрудили смо се да програм буде занимљив свима, од мајки са бебама до старијих суграђана. Имаћемо зону спорта, зону здравља, туризма, зону фолклора, концертну зону, зону различитих представа, зоне видео-игара. Биће то један леп урбани, културни вашар у центру града. Од Теразијске чесме до Калемегдана све ће бити затворено за саобраћај, а Калемегдански парк ће такође бити пун различитих садржаја, од кутка за кућне љубимце до луна-парка за најмлађе. Позивам Београђане да у суботу од 10 до 20 часова, и у недељу од 10 до 18 часова, са својом породицом, својим пријатељима и комшијама уживају у програмима које смо припремили за њих – рекао је градоначелник.

Нагласио је да смо, услед свих ових околности, али и брзог темпа живота заборавили једни на друге те да је ово прилика да се више посветимо деци и да заједно са њима проведемо квалитетан викенд.

Координатор манифестације „Београдски дани породице” Емин Голубовић је представио тематске зоне у оквиру којих ће се ова манифестација одржати.

– Централна зона је концертна и налази се на Тргу републике. Ту ће бити заступљени наступи поп и рок музичара, као и хорова. На потезу од Палате Албанија до Института Сервантес у Кнез Михаиловој посетиоци ће моћи да обиђу штандове туристичких организација наше земље, али и Републике Српске. Очекујемо велики број посетилаца, све радионице ће бити интерактивне, а уз нас ће све време бити и улични уметници – прецизирао је Голубовић.

Градска секретарка за културу Наташа Михаиловић Вацић нагласила је да су све 32 установе културе Града Београда учествовале у припреми и реализацији овог, како је рекла, изузетно богатог и брижљиво осмишљеног програма.

– Посебно смо поносни на чињеницу да смо у пројекат укључили и образовне установе, па ће у оквиру арт-зоне бити одржане радионице на тему цртања, сликања, вајања, израде мозаика, као и радионице посвећене археологији. Учествоваће и студенти, али и професори у средњим школама и на факултетима. Грађане испред Института Сервантес у Кнез Михаиловој улици очекује наступ више од 300 извођача, док ће испред Куће легата посетиоци моћи да уживају у џез музици и другим популарним жанровима. Потрудили смо се да задовољимо широки дијапазон услуга. Децу у Парку војводе Вука очекује Трг позоришта где ће сва дечја градска позоришта изводити представе – рекла је Наташа Михаиловић Вацић.

Секретар за послове одбране, ванредних ситуација и координацију Дарко Главаш је рекао да ће током одржавања „Београдских дана породице” највећи део општине Стари град бити претворен у пешачку зону.

– У петак од 22 часа затварамо Улицу краља Милана, измештамо линије градског превоза, а све улице које ће бити затворене остаће на располагању пешацима. Велика пешачка зона налазиће се на простору Улице краља Милана, Теразија, Трга републике и у делу Васине улице. Када на све то додамо Парк војводе Вука, парк на Студентском тргу и Калемегдански парк, добијамо заиста огроман простор који ће бити препун садржаја за све узрасте. Ова зона биће затворена у континуитету до раних јутарњих часова у понедељак. До понедељка у 4 сата ујутру биће уклоњени сви садржаји са саобраћајница, које ће након тога бити пуштене у саобраћај. Укупно 14 линија градског превоза мења редовне трасе, а исто важи и за 20 ноћних линија. Апелујем на суграђане да поштују саобраћајну сигнализацију и слушају савете 150 редара који ће бити ангажовани. Помагаће и волонтери Црвеног крста, а имаћемо и два медицинска пункта, један у Васиној улици и други на Калемегдану – рекао је Главаш.

Детаљне информације и целокупни програм манифестације заинтересовани могу да виде на сајту Града Београда у делу „Актуелности” на следећем линку: https://www.beograd.rs/cir/gradske-aktuelnosti/1802369-beogradski-dani-porodice-2023/

Видео-материјал са догађаја и мапе се могу преузети са линка

https://wetransfer.com/downloads/7be50fde23f8dcfb4ce3cb642cb015d020230622105720/405781010c985c90ed9bf899187b388c20230622105720/14d36e
Претходна вест

Екипе Црвеног крста Београда на манифестацији „Београдски дани породице”

Следећа вест

Сутра почиње купалишна сезона на Ади

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *