Затворен 51. филмски фестивал у Сопоту

Нема коментара Share:

09.07.2023.
На вечерашњем свечаном затварању 51. филмског фестивал у Сопоту одржана је свечана додела награда, која је реализована у продукцији Центра београдских фестивала и Центра за културу Сопота.

Награде је доделио жири такмичарског програма овог филмског фестивала у Сопоту у чијем саставу су били Ана Мариа Роси, редитељка и председница жирија, Михаела Стаменковић, глумица, и Раде Радивојевић, композитор.

Матија Глушчевић примио је награду „Гран-при фестивала” додељену за филм „Да ли сте видели ову жену?”, у режији Душана Зорића и Матије Глушчевића, и у продукцији „Non-Aligned Films”-а.

Награда за најбољу режију додељена је Пјеру Жалици за филм „Празник рада”.

За најбољу женску улогу награда „Мира Ступица” додељена је Марији Шкарчић за филм „Трагови”, у режији Дубравке Турић. 

Награда „Бата Живојиновић” за најбољу мушку улогу додељена је Јови Максићу за филм „Олуја”, који је режирао Милош Радуновић.

Одлуку о награди публике за најбољи филм донео је жири публике у чијем саставу су били Катарина Миош, председница жирија, Марина Спасојевић и Сања Јевић. Ова награда је додељена за филм „Траг дивљачи”, а уручена је Ненаду Павловићу, редитељу филма.

Специјално признање стручног жирија припало је постхумно Пуриши Ђорђевићу за филм „Уста пуна земље”. У образложењу стоји да је ово остварење великана српске и југословенске кинематографије у најбољој традицији основне идеје овог фестивала основаног пре пола века: афирмисати филмове прожете слободарским духом и хуманим порукама. Награду је примила ћерка Лидија Андрић, наводи се у саопштењу ЦЕБЕФ-а.

Извор текста и фотографије: http://www.beograd.rs

Претходна вест

„Софест плус” у Дому омладине

Следећа вест

Осамнаести карневал бродова на Сави

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *